"V tuto chvíli ani jednu z aplikací neshledávám jako přínos pro město,“ uvedl tajemník Městského úřadu v České Lípě Josef Zachrla v materiálech pro únorové městské zastupitelstvo.

Řeč byla o výsledcích dvouletého členství města ve spolku Otevřená města, který se zabývá vývojem a sdílením registrů veřejných peněz a dalších aplikací, které mají sloužit občanům pro snazší náhled do fungování místa, kde žijí. Město spolek nyní rozhodnutím zastupitelů opouští.

Lípa Otevřená města spoluzakládala. Iniciátorem vstupu a zástupcem města byl tehdejší zastupitel Tomáš Martínek. Ten po svém zvolení do horní sněmovny Parlamentu ČR na zastupitelský post v České Lípě rezignoval, stejně jako na funkci zástupce města ve spolku.

Českolipský deník.
KRÁTCE: Muž nadýchal 4,29 promile. Hledač pokladů objevil leteckou pumu

DVA ROKY PRÁCE

S ostatními zástupci dvanácti současných členů se doposud spolupodílel například na vývoji aplikace CityVizor. Zjednodušeně nástavba městských ekonomických systémů umožňuje občanům přes internet nahlížet do rozpočtu a postupně se proklikávat až na úroveň jednotlivých faktur. Spolek na tomto a dalších transparentních projektech spolupracuje také s Ministerstvem financí a dalšími.

MÁME ZŮSTAT NEBO JÍT?

Zastupitelé se měli během jednání rozhodnout, zda nominují nástupce rezignujícího Martínka nebo ze spolku vystoupí. Konečnému rozhodnutí o vystoupení předcházela delší debata.  Slovo dostal také zástupce městem přímo vlastněné firmy, která pro něj zajišťuje chod a obnovu většiny počítačových systémů. Případná integrace výsledků spolupráce v rámci Otevřených měst se týká z většiny právě této společnosti.

Policie. Ilustrační foto.
Policie v Libereckém kraji se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků

„Je to nad naše kapacity, museli bychom najmout dalšího člověka. Argument, že by to bylo zadarmo, je lichý,“ řekl mimo jiné o možné integraci rozklikávacího rozpočtu do současného ekonomického systému města VERA ředitel Českolipské informační společnosti Jiří Kratochvíl. Poukázal také na možnosti po několika perných letech konečně zdárně odladěného systému VERA. K němu jdou případně přikoupit doplňky s obdobnými funkcemi.

Členství ve spolku navíc stojí město každoročně 50 tisíc korun plus náklady na cesty zástupce na místo společných jednání. Podle Martínka bývalý zástupce města ve spolku nikdy o hrazení cestovních výloh nežádal. „To, že si stěžujete, že by s tím bylo víc práce, mi přijde směšné,“ reagoval na slova ředitele Kratochvíla zastupitel Petr Jeník. Ten nahradil Tomáše Martínka v zastupitelském křesle a nabídl se také kandidovat jako jeho následník ve spolku Otevřená města.

„Je to jenom o tom, že se tady někdo snaží narušit chod a úředníci se proti tomu snaží protestovat,“ podotkl Jeník a poukázal na značnou prestiž členství ve spolku, jehož členy jsou kromě několika městských částí Prahy a Brna také města a obce Kutná Hora, Černošice, Nové Město na Moravě, Psáry a Úvaly. Lípa ne, ale většina z ostatních už výsledky práce spolku v nějaké formě využívá.

Vratislav Kuba s trofejemi.
Vratislav Kuba pojede Jizerskou 50 už počtyřicáté. Pokaždé ji dokončil!

KONEČNĚ KLID

„Já doufám, že se nám po tom zhruba tříletém martyriu se zaváděním systému VERA teď dlouho nepodaří ho měnit a bude fungovat, jak funguje,“ odpověděla starostka České Lípy Romana Žatecká. Každý zásah do ekonomického systému, na který je většina spolkem vyvíjených platforem přímo napojených, je podle ní velice rizikový.

„Je to škoda. Za nízkou investici tam byl vysoký potenciál. Třeba ty snahy o vyšší transparentnost a otevřenost občanům zlepší příští vedení radnice. Stačí, když by byla větší ochota na spolupráci ze strany města, ale na to musí být politická vůle," reagoval Tomáš Martínek.

Rodičům Lýdii Čačkové a Martinu Sukovi z Bohatic se v úterý 13. února v 7:02 hodin narodil syn Martin Suk. Měřil 52 cm a vážil 4 kg.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili - miminka 7. týdne 2018

Kromě zmíněných projektů, jako je rozklikavací rozpočet včetně smluv se rozbíhají i další. „Například, jak je patrné z rozpočtu na minulý rok, začal spolek pracovat na aplikaci pro hlášení škod, bezplatně by tak mohl být nahrazen současný výdaj města na tuto aplikaci ve skoro stejně výši jako je roční příspěvek za členství ve spolku," podotýká Tomáš Martínek s tím, že kromě toho se připravuje smlouva s eduid.cz, díky které mohlo město získat například přístup k neomezenému úložišti dat, takzvanému "cloudu".