„Už v loňském roce se nám přihlásilo mnoho výrobců z Nového Boru, museli jsme je však dle tehdejších pravidel ze soutěže vyřadit. Proto jsme v letošním roce oslovili i město Nový Bor, zda by se do soutěže nezapojili s námi. Jsme rádi, že naši nabídku přijali a my jsme tak mohli rozšířit soutěžní území. Já osobně se moc těším, jaké výrobky budou do soutěže přihlášeny letos. První ročník soutěže byl plný zajímavých věcí a jsem zvědavý, jak moc se podaří loňský ročník kvalitativně překonat,“ uvedl českolipský radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop.

Do soutěže se může přihlásit fyzická i právnická osoba s neomezeným počtem výrobků, pro každý však musí vyplnit přihlášku zvlášť. Ty se přijímají do 31. července, a to buď písemně na adresu českolipského nebo novoborského informačního centra, anebo elektronicky na odkazu http://bit.ly/clvyrobek. Zapojit se do soutěže mohou znovu i soutěžící, kteří se o titul českolipský výrobek roku ucházeli v loňském roce.

Naražení sudu Svátečního ležáku ve Svijanech.
Sváteční kroužkový ležák. Otevření hospod křtili ve Svijanech novým speciálem

Soutěžit se bude ve třech kategoriích. Potraviny, řemesla a umělecké výrobky a oděvní a textilní tvorba. Z každé kategorie pak odborná porota vybere jednoho vítěze, který si odnese finanční odměnu 5. 000,- Kč. Z těchto tří vítězů pak vzejde absolutní vítěz, který získá odměnu 20.000 Kč, plaketu a samolepky s označením Regionální českolipský výrobek roku 2020. Tímto titulem pak bude moci vítěz označit své výrobky.

V loňském roce se do soutěže zapojilo na devadesát výrobků od 26 místních výrobců. Absolutním vítězem se stal jahodový extra džem s bezovým květem od Michaely Bílkové z České Lípy. Ta svoje džemy prodává pod značkou „Moje marmeláda“, její výrobky můžete koupit například v prodejně U Anděla nebo U Květu lipového na nám. T.G.M v České Lípě.

Zdroj: Město Česká Lípa