Se zateplením fasády a střechy, výměnou oken, dveří a meziokenních vložek na ZŠ Slovanka začne město letos na podzim, hotovo by mělo být do srpna 2015. Protože bude většina prací probíhat během školního roku, již nyní město připravuje plán vyučování, aby se zateplení dotklo dětí, co nejméně to bude možné. Radnice má připravené náhradní prostory. Tam se budou postupně střídat děti ze tříd, ve kterých se budou zrovna vyměňovat okna.

Město usilovalo o získání dotace na zateplení budov u pěti projektů, uspělo ale jen s jednou žádostí. Z Operačního programu životní prostředí by na modernizaci ZŠ Slovanka mělo dostat zhruba 21 milionů korun.

„Šanci na zateplení však mají také MŠ Sovička a MŠ Šikulka, které jsou v takzvaném zásobníku. To znamená, že pokud někdo z vybraných subjektů, které jsou před nimi, dotaci nepřijme, posouvají se školky na jeho místo," vysvětlila mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. Náklady na tyto projekty jsou zhruba 16 milionů korun, jako dotaci by město mohlo získat až deset milionů korun.

Radnice s pomocí evropské dotace už loni zateplila budovy mateřských škol ve Zhořelecké a Brněnské ulici. Zateplení fasády, střechy, výměna oken a dveří stály téměř devět milionů korun. Ke konci se blíží zateplení a částečné statické zajištění největší základní školy ve městě, ZŠ Špičák. Tam se pracuje od loňských prázdnin, náklady dosáhly 33,5 milionu Kč. Hotovo by mělo být o prázdninách.

„Díky dotacím by se nám nejen podařilo zhodnotit náš majetek, ale především snížit energetickou náročnost budov. Náklady na vytápění jsou u všech enormní. Pokud bychom tyto budovy nezateplili, myslím, že by do budoucna mělo město výrazné problémy s náklady na vytápění těchto budov vůbec uhradit," doplnila českolipská starosta Hana Moudrá (ODS).

Několik menších oprav v souhrnu za více než milion korun je v dalších školních budovách města naplánováno na léto. Nové zářivky ve třídách budou mít v ZŠ Partyzánská, v ZŠ Dr. M. Tyrše vymění termoregulační ventily na radiátorech a nové sociální zařízení budou mít v MŠ Východní.