To si uvědomují i správci veřejné zeleně a každé léto tak musí řešit otázku, zda dají přednost rozkvetlým keřům či bezpečnosti lidí na přechodech pro chodce.
Přechody pro chodce, na které řidiči přes keře nevidí, jsou samy o sobě nebezpečné, a když je přechod navíc schovaný za zatáčkou či dokonce přímo u kruhového objezdu, stává se o to nebezpečnějším. Tento problém řešili správci zeleně už v létě loňského roku, když jsme na takto neviditelný přechod upozornili u kruhového objezdu na českolipském sídlišti Sever.
Záhy po upozornění vysoké keře zmizely a na přechod bylo opět vidět. S příchodem letošního léta se však nedaleko odtud situace opakuje.
Kruhová křižovatka na Purkyňově ulici na sídlišti Špičák je sice velmi hezky ozdobená rozkvetlými květinami, ale ty jsou vyšší než projíždějící automobily, což řidičům naprosto znemožňuje výhled na chodce stejně jako by tam stál zaparkovaný automobil. To je ale přestupek a městští strážníci ho bez milosti trestají.
„Zastavení u přechodu považuji za velmi vážný přestupek. Řidiči nemohou vidět dítě stojící za autem a ani dítě se nemůže rozhlédnout. K pokutě, která může být až dva tisíce, musí řidič počítat i s náklady na odtažení vozu ve výši 1500 korun, které mu musíme přičíst,“ řekl ředitel českolipské městské policie Lubomír Mery.
O nebezpečnosti vysokých keřů u přechodů pro chodce tedy nelze pochybovat. Nezbývá tedy než připomenout kompetentním úřadům slova správce místních komunikací technického odboru Městského úřadu v České Lípě Pavla Gondy, který loni v létě řekl: „O problému víme a snažíme se ho řešit. Ořezat ale živé ploty na výšku 40 centimetrů by znamenalo jejich úplné zničení, a proto jsme okolnostmi nucení vědomě tuto normu porušovat. Jednáme však s odborem životního prostředí o nápravě. Na místa, kde keře překážejí, se chystáme vysadit vhodnější nižší porost a vysoké keře odtamtud přestěhujeme na místa, kde překážet nebudou.“