Peníze z přebytku liberecké hejtmanství využívá letos, mimo jiné na výdaje ve školství nebo sociálních službách. Celkové výdaje kraje loni činily 6,4 miliardy korun.

Příjmy byly vyšší zhruba o 800 milionů, rozdíl ale kromě přebytku zahrnuje i peníze na předfinancování dopravních projektů z rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, které kraj získal v závěru roku. "Leží na účtech a budou postupně zapojovány tak, jak budou realizovány projekty dopravní infrastruktury," dodal Štěpánek.

Na příjmech z daní kraj v roce 2010 získal 2,1 miliardy korun, 4,8 miliardy obdržel z různých dotačních titulů. Na straně výdajů šlo nejvíce peněz do školství (3,7 miliardy Kč) a dopravy (1,1 miliardy Kč). "Upřednostňujeme to, že ve výdajích realizujeme především dotační peníze," uvedl vedoucí ekonomického odboru.

Loňský přebytek už kraj ve dvou fázích zhruba po 120 milionech korun použil na posílení letošních neinvestičních výdajů. Šlo například o příspěvky organizacím ve školství nebo sociální sféře. Další část nyní míří na investice a do peněžních fondů hejtmanství.

Loňský rok Liberecký kraj začínal se schváleným rozpočtem s příjmy i výdaji zhruba 2,144 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošní rok předpokládal příjmy a výdaje shodně 2,574 miliardy. Daňové příjmy hejtmanství by letos podle předpokladu měly činit asi 2,17 miliardy korun a během prvních pěti měsíců roku se je podle vyjádření zástupců kraje zatím téměř daří naplňovat.

Přidají sociálním službám

Liberecký kraj dal ze svého rozpočtu dalších bezmála 24 milionů korun organizacím, které se věnují poskytování sociálních služeb. Hejtmanství dlouhodobě kritizuje, že stát letos pro poskytovatele těchto služeb vyčlenil mnohem méně peněz. Kraj pak musí na jejich provoz doplácet.

Částka, kterou kraj do sociálních služeb dává, v posledních letech roste. V roce 2009 to bylo necelých 48 milionů korun, loni bezmála 83 milionů, letos už suma činí téměř 113,6 milionu. Letos má kraj pro poskytovatele sociální péče od státu dostat asi 240 milionů korun, ti ale žádali kolem 292 milionů. Aby se nemusely sociální služby omezovat, musely se peníze najít v krajském rozpočtu.

V létě se na ministerstvu práce uskuteční druhé kolo dotačního řízení. Kdo peníze dostane, však podle Petráčka rozhodne ministerstvo. "Může se stát, že organizace, které Liberecký kraj nepodporuje, protože v souladu se střednědobým plánem nebo s komunitními plány o tyto služby třeba není zájem, ministerstvo bohužel podpoří, ačkoliv my to nechceme," uvedl.

Liberecký kraj není jediným regionem České republiky, ze kterého se kvůli menší státní dotaci na sociální služby ozývá kritika. Stala se například i předmětem sporu mezi ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) a šéfem asociace krajů Michalem Haškem (ČSSD). Ministr totiž uvedl, že některé z krajů zneužily dotační řízení a zvýhodnily v něm vlastní zařízení. Kraje za to od ministra žádaly omluvu.