Zmanipulované výběrové řízení, losovačka a třicet milionů v trapu. To všechno padlo v minulých dnech na adresu soutěže o zateplení Nemocnice s Poliklinikou v České Lípě. A vedení kraje dokonce oficiálně oznámilo, že zakázku kvůli pochybnostem odkládá. Ani po více než týdnu není přitom jasné, o jaké konkrétní pochybnosti vůbec jde.

„Žádná losovačka neproběhla. Do soutěže se přihlásilo 23 firem, ve výběru jich po prvním kole zůstalo devět a do druhého kola jich šlo sedm," uvedl ředitel českolipské nemocnice a předseda představenstva MUDr. Petr Chmátal.

Původní veřejnou soutěž na zateplení za zhruba 125 milionů korun se před týdnem Liberecký kraj rozhodl zrušit a vypsat zakázku znovu na základě posudku pražské společnosti Energy Benefit Centre a.s.

„Asi pět lidí, mezi nimiž byli právníci, stavaři a odborníci na dotace, mělo přezkoumat konkrétní věci, mimo jiné způsob výběrového řízení nebo soulad s dotačními podmínkami," řekl k tomu člen dozorčí rady NsP Česká Lípa a krajský zastupitel Jaromír Baxa (Změna pro Liberecký kraj).

Tým odborníků dospěl po dvoudenní práci k závěru, že „uskutečnitelná cena zateplení by se měla pohybovat pod hodnotou 100 milionů korun." „Z posudku nevyplývá, kde jsme mohli ušetřit. Závěr je, že zakázka mohla být vysoutěžená levněji," uvedl Petr Chmátal.

Podle jiného posudku, který si nechala zpracovat nemocnice od soudního znalce, je projekt v pořádku. „Náš posudek hodnotil ceny na trhu, soudní znalec práci projektanta," reagoval Jaromír Baxa na rozdílné závěry.

Kde je tedy těch 30 milionů, jimiž se operuje? „Jsou rovnoměrně rozprostřené v jednotlivých položkách. Na základě našich zkušeností z Liberce s jinými zakázkami, které jsme rozporovali, nejde o několik předražených položek," uvedl Jaromír Baxa.

Hypotéza o spolčení

Ten zásadní problém vidí v tom, že vysoutěžená cena je podle něj příliš blízko té, která vzešla od projektanta. „Ceny na stavebním trhu byly v době průběhu zakázky o 30 až 40 procent nižší. Sedm firem, které postoupily, mělo čtyři měsíce na podání cenové nabídky a tedy dost času na to, aby se mezi sebou mohly případně domluvit," sdělil Jaromír Baxa.

K předpokladu o možném vzájemném spolčení stavebních firem ho podle jeho slov vede, že cenové nabídky uchazečů se lišily o půl procenta. „Rozptyl mezi půl a jedním procentem je podezřelý. Takový názor jsem měl ještě před vypracováním posudku, a to na základě zkušeností z Liberce," doplňuje Jaromír Baxa.

Zástupce firmy Storing, která původní zakázku připravila, krajský posudek při společném setkání vedení kraje, zaměstnanců nemocnice a starostů z Českolipska zpochybnil. Kromě jiného uvedl, že zateplení nemocnice srovnával se zateplením škol, u nichž jsou jiné parametry. To připustil, podle zápisu z jednání dozorčí rady NsP, ředitel Energy Benefit Centre a.s. Lubomír Novák: „Zateplení objektu nemocnice je náročnější."

Role Změny

V celé kauze hraje Změna pro LK velkou roli. Právě její zastupitel Jaromír Baxa byl tím, kdo rozesílal členům dozorčí rady českolipské nemocnice posudek Energy Benefit Centre a.s.

Zároveň s tím členové strany vydali prohlášení, v němž tvrdí, že výběrové řízení připravila českolipská nemocnice jako losovačku.

„Zakázka probíhala ještě podle starého zákona v režimu užšího výběrového řízení, kdy se měl počet účastníků snižovat losováním. K němu nakonec nedošlo, protože většina firem byla vyloučena a jejich počet klesl pod deset," zdůvodnil Jaromír Baxa. „Vedení nemocnice selhalo. Někteří členové méně, jiní více. Neudělali vše proto, aby získali pro nemocnici dobrou cenu," dodal svůj osobní pohled Jaromír Baxa.

Snad v září

Českolipská nemocnice, která poskytuje zdravotní péči pro 110 tisíc lidí, potřebuje modernizaci nejméně za 300 milionů korun. Objekty z 80. let minulého století jsou za hranicí životnosti, z fasády opadávají kusy omítky, netěsní okna.

Vedení nemocnice proto v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov. Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybraný byl již i dodavatel.

Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans. Kvůli nevyřešenému financování ale práce ani nemohly začít. V závislosti na tom musela nemocnice již třikrát odložit termín čerpání dotace. Podle svého předchozího vyjádření se liberecký hejtman Martin Půta (SLK) pokusí osobně vyjednat prodloužení termínu, aby nemocnice o dotaci nepřišla.

„Do tří měsíců by měla být hotová realizační dokumentace a na jejím základě by se mohlo vypsat nové výběrové řízení. V září by se mělo začít se zateplením, které je jednou z priorit kraje," přislíbil Martin Půta.

KOMENTÁŘ Radmily Pokorné

Kdo si hraje s nemocnicí?

Pochybnosti, snad, možná a asi. Hraní si se slovy a nekonkrétní sdělení. Najde se spíš jehla v kupce sena než třicet milionů, o které má být zateplení předražené. Kdo si hraje s českolipskou nemocnicí? Otěže by měl pevně držet kraj, ale zdá se, že z nemocnice se stala hračka Změny pro Liberec(ký kraj). Materiály dozorčí radě neposílají krajští úředníci, ale politici Změny. A jejich straničtí kolegové šíří po internetu o nemocnici ságy o tom, co se tam děje a neděje. Donedávna jsme měli v České Lípě druhou krajskou nemocnici. Teď se z ní stává ztroskotanec se špatnou pověstí. A stačily pouze ty pochybnosti.