Malé pohoří, ale velké plány. Svazek obcí Novoborska zorganizoval v Prysku setkání zástupců obcí, měst a dalších subjektů zapojených do projektu popularizace staronové značky Lužické hory.

Vítanou konzultaci relativním nováčkům poskytli v turistickém ruchu ostřílení zástupci Národního parku České Švýcarsko, a pomalu se otevírají v tomto směru dosud neprostupné hranice Ústeckého a Libereckého kraje. Nově se zapojil například příhraniční Varnsdorf. Ani ne půl roku po startu se začínají rýsovat první zásadní záměry.

Zrušit hranice

„Vnímáme, že pro fungování Lužických hor jako turistické destinace je nezbytné, aby se rušily hranice nejen státní, ale i krajské. Ty nám trochu nesmyslně narušují území, které je jinak geograficky celistvé," říká předseda svazku obcí Novoborska a zároveň starosta Prysku Jan Sviták.

Schůzka v Prysku měla podle Svitáka za cíl sjednotit společný záměr a získat sílu při jednání se státem a jednotlivými kraji. Další, již konkrétnější setkání bude na podzim.

V tuto chvíli je členem Lužických hor osmnáct obcí a měst ze svazku Novoborska, dále šestičlenný svazek Tolštejn, zmíněný Varnsdorf, Jablonné v Podještědí a Hrádek nad Nisou. Do projektu se zapojily i obce na německé straně hranice.

„Na podzim bychom se chtěli dohodnout, jak bude fungovat naše spolupráce na údržbě lyžařských a turistických tras a na základě toho bychom začali konat," plánuje Sviták. Pracuje se také například na marketingové podpoře destinace, a na straně Ústeckého kraje by měl vzniknout most u Svoru, jako dosud chybějící propojení stávajících turistických tras na hranici obou krajů.