Několik dětí v Doksech trpí urputnými kožními problémy. Jejich rodiče to dávají do souvislosti s koupáním v Máchově jezeře. Toto podezření ale vyvrací místní dětská lékařka i Krajská hygienická stanice, která vodu pravidelně monitoruje.

„Nakazilo se již minimálně dvanáct dětí. Jedná se o to, že se jim do malé ranky na těle dostanou bakterie a ty vyžírají kůži. Máme obavy, že v Máchově jezeře jsou stejné bakterie jako v Zákupech,“ obrátilo se na Deník se svým podezřením několik rodičů postižených dětí.

Všichni tvrdí, že se kožní problémy objevily poté, co se děti koupaly v Máchově jezeře.

„Nemá to v žádném případě souvislost s kvalitou vody v Máchově jezeře. Jedná se o kožní onemocnění impetigo, které je vysoce infekční,“ uklidňuje dětská praktická lékařka Blanka Špalková z Doks.

Jak dále vysvětlila, stačí, aby dítě mělo například štípanec od komára, který si rozškrábe a zanese do něj infekci.

„Vyrážka způsobená sinicemi nebo cerkariemi, které jsou právě v Zákupech, vypadá úplně jinak,“ zdůrazňuje dokská pediatrička.

Na druhou stranu připouští, že problematický může být písek na plážích. „Ten bohužel nikdo nekontroluje. Po pláži pobíhají psi, válí se tam nedopalky. A právě o znečištěný písek se může štípanec rovněž rozedřít a v případě dětské citlivé kůže je nákaza hned na světě,“ konstatuje Blanka Špalková.
Impetigo je značně nakažlivé a především mezi dětmi se snadno přenáší dotykem prstů nebo například ručníkem. Kožní onemocnění se ale dá za pomoci antibiotických mastí vyléčit během pár dnů.

„Rozhodně neregistrujeme více případů než v předchozích letech,“ zdůrazňuje pediatrička s třicetiletou praxí.

I lékařka Rena Lokůvková z Krajské hygienické stanice v Liberci ujišťuje, že hygienici pravidelně monitorují všechny rekreační vodní plochy a Máchovo jezero není výjimkou.

„Voda je vhodná ke koupání, jen kvůli mírnému výskytu sinic doporučujeme, aby se po něm lidé osprchovali pitnou vodou,“ doplňuje Rena Lokůvková.
Hygienici ale už míru znečistění písku nekontrolují, to je v kompetenci samotných provozovatelů pláží.

„Psi by rozhodně po pláži volně pobíhat neměli. Správci by měli sami dbát na čistotu písku a čistit je pravidelně od nečistot,“ dodává hygienička Lokůvková.