Loni zahajoval turistickou sezonu na Máchově jezeře Karel IV., letošní Odemykání jezera, které proběhne v sobotu 20. května, se ponese v pirátském duchu. Návštěvníci se mohou těšit na řadu atrakcí a soutěží. Taneční a hudební vystoupení vyvrcholí účastí hudebníka a baviče Vladimíra Hrona a pop-rockové skupiny UDG.

Výletní loď Máj na Máchově jezeře.
Lodě vyplují na Máchovo jezero až v druhé půlce května

Poprvé se jezero v Doksech slavnostně odemykalo v roce 2004 už na prvního máje. „Vzhledem k tomu, že sezona začíná až koncem května a na prvního máje padal občas sníh, přesunula se postupně tato akce, kterou se letní turistická sezona zahajuje, do druhé poloviny května,“ říká Renata Mauserová, ředitelka Městského kulturního střediska v Doksech.

Slavnostní otevření jezera s piráty proběhne ve 13.00. Po pirátském nástupu a odemknutí jezera odstartuje odpolední program pro všechny věkové kategorie. Děti v pirátském převleku se mohou zúčastnit hledání pokladu. Ty, které si nestihly převlek připravit, budou moci navštívit kreativní stan a masku si samy vyrobit nebo si ji nechat namalovat na obličej. V celém areálu hlavní pláže budou k dispozici stánky, nafukovací matrace, oblíbená zábava všech aktivních dětí, tentokrát na dvou místech.

Na hlavním pódiu je připraven doprovodný program, který odstartují vystoupení místních mateřských školek. „Následovat bude velká pirátská show pro děti s kačerem Rolandem, vystoupení pěveckého sboru Babíny di Doksy, své umění předvedou děti z taneční školy Enliven a na úplný závěr jsou připraveny dva koncerty,“ prozrazuje Renata Mauserová. Na hlavním pódiu bude od 15 hodin bavit návštěvníky Vladimír Hron. Od 17 hodin vystoupí skupina UDG.

K pláži návštěvníky přiblíží parník i historický vláček


Na oficiální zahájení sezony nečekaly výletní lodě, které hladinu Máchova jezera brázdí už od minulého víkendu a lodní doprava bude v provozu i během toho následujícího. Regata Máchovo jezero zajistí v sobotu pro návštěvníky ze Starých Splavů loď s odjezdem ve 12.30 z místního přístaviště. Obdivovat krásy jezera i jeho bezprostřední okolí z paluby lodě budou moci zájemci i po celé sobotní odpoledne, neboť Regata nabídne i okružní jízdy lodí. Děti v pirátském budou mít přepravu zdarma, ostatní za sníženou cenu.

I letos se mohou lidé těšit také na historický vláček, který je doveze přímo k Máchovu jezeru. Vyrážet bude z Turnova a přes Bakov nad Jizerou, Bělou pod Bezdězem a Bezděz se dostane až do Doks, odkud bude pokračovat ještě do České Lípy a vrátí se zpět do Doks. V 18.10 bude znovu odjíždět z hlavního nádraží v Doksech směrem do Turnova. Vlakové nádraží je vzdálené od hlavní pláže vzdušnou čarou 100 metrů, takže se návštěvníci nemusí bát, že by přišli o část programu.

Režisér Václav Marhoul začal na Českolipsku natáčet svůj nový snímek Nabarvené ptáče. V lesích bývalého vojenského prostoru vznikala úvodní scéna filmu.
Ralsko, centrum Liberce i Máchovo jezero láká filmaře