Proč jste usilovali o vznik nové destinace?
Máchův kraj jako oficiální turistická destinace je konečně stav, po kterém jsme toužili řadu let. V bývalém nesourodém modelu destinace „Českolipsko“ se nepodařilo naplnit její cíle ani očekávání. Stále jsme volali po samostatné značce Máchův kraj, která i historicky má svůj význam a my bychom rádi tuto značku vrátili zpátky na výsluní, aby se stala vlivnou značkou, jako je třeba Český ráj.

Jak toho chcete dosáhnout?
Zažádali jsme o certifikaci u národní agentury Czech Tourism. Chceme turistům ukázat Máchův kraj jako destinaci s pestrou turistickou nabídkou, plnou zážitků a možností. Jelikož jsme nová destinace, v prvních projektech představíme jednotlivé kouty destinace, abychom ji představili v celé své míře, abychom ukázali, že Máchův kraj není jen Bezděz a Máchovo jezero. Upozornit chcemei na TOP zážitky, které zde lidé mohou zažít. Nechceme, ale aby naše propagační aktivity byly nafouklou bublinou.

Českolipská radnice.
Vše na jednom místě! Město koupí palác bývalé pojišťovny

Máchův kraj je vyhlášený pojem, proč bylo třeba žádat o oficiální certifikaci?
Certifikace nám přinese do začátků možnost financování od Libereckého kraje. Díky tomu nám umožní čerpání dotací a peníze na naše aktivity. Díky certifikaci dosáhneme na nejrůznější dotační tituly, programy a splníme podmínky Libereckého kraje pro získání provozní dotace.

Naše území ale zasahuje i do Středočeského kraje, do oblasti Kokořínska, proto věříme, že až obdržíme certifikaci i pro tuto část, otevře se nám možnost příspěvků i od Středočechů.

Chcete si přečíst víc? Celý rozhovor najdete v Týdeníku Českolipsko, který si ještě stále můžete koupit na stáncích. Další čerstvé číslo s novými tématy vyjde zase ve středu.