V Lindavě by dnes večer měla čarodějnice shořet dokonce na hladině rybníka za Sklářskou krčmou Ajeta. Ta se ještě předtím promění na krčmu Čarodějnickou a ovládne ji magický Mrakomor, hudební skupina Tscharoděj a místní čarodějnice. „Se skláři kouzelníky si děti mohou vyrobit skleněného hada, babské ucho nebo věšteckou křišťálovou kouli," láká Ajeto na své čarodějnice.

ZVYK UPALOVAT ČARODĚJNICE je pozůstatkem pohanských rituálů. Kdysi dávno pastevci zapalovali ohně, aby se zbavili všeho zlého, co se nashromáždilo v temném zimním období. Slavili tak nejen příchod jara, ale i světelného období roku. Kdysi lidé také věřili v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, v nichž jsou ukryté poklady.

Řadu oficiálně nahlášených čarodějnických akcí pořádají přímo sbory dobrovolných hasičů, například v České Lípě Dobranově, ve Starých Splavech nebo v Doksech. Takže na těchto místech by měli být dobře připravení na situace, kdyby se magické plameny neočekávaně „rozutekly".

Pozor na alkohol

Krajští hasiči včera vydali upozornění pro všechny vyznavače Čarodějnic. Varují v něm před nebezpečnými situacemi. „Pozor na konzumaci alkoholu. Oslava čarodějnic bývá mnohde již tradičně spojena s jeho nadměrnou konzumací. Kombinace ohně a alkoholu je však velice nebezpečná a člověk nedomýšlí, že jeho jednání může skončit tragédií," říká Zdeňka Štrauchová, mluvčí krajských hasičů.

Upozornila také na fakt, že čarodějnické vatry musí být dopředu ohlášené. „I pro pálení čarodějnických ohňů platí stejná ohlašovací povinnost jako při běžném pálení. Právnické osoby a podnikající fyzické osoby tak musejí každé spalování hořlavých látek na volném prostranství předem oznámit na operační a informační středisko HZS Libereckého kraje na číslo 950 471 111. Při nesplnění této povinnosti jim může být udělena pokuta až do výše 500 000 korun," uvedla tisková mluvčí krajských hasičů. „Hasiči mají po nahlášení pálení pravomoc nařídit přijetí dalších podmínek pro bezpečnost spalování, či spalování zcela zakázat."

Lampiony v akci

Na řadě místech bude spálení čarodějnice předcházet také lampionový průvod. Vůbec poprvé se uskuteční například v Blatcích, kde se průvod vydá ze vsi až k rybníku pod hradem Houska. Průvody s lampiony chystají také v Jablonném, Novinách nebo Stráži pod Ralskem. Řadu čarodějnických akcí budou také doprovázet vesnické tancovačky s živou hudbou.

KDY A KDE SE BUDE PÁLIT

Brniště - sraz na návsi u obchodu v 18.00. Odtud se průvod vydá do Lesního zátiší, kde proběhne vyhodnocení nejkrásnějších čarodějnic.

Blatce - u rybníka pod hradem Houska. V obci přichystali vůbec první lampiónový průvod spojený s pálením čarodějnic. Sraz na Blatcích, u odbočky
na Roveň ve 20 hodin. Poté bude u rybníka pod hradem Houska zapálena hranice.

Česká Lípa - hrad Lipý od 16.00 do 22.00. DDM Libertin připravil řadu zajímavých aktivit pro děti, které si budou moci vyrobit vlastní čarodějnici. Kromě
ohně nebude chybět hudba a občerstvení. Masky jsou vítány. Vstupné je zdarma.

Cvikov - letní kino, rybník Veselák od 18.00. 18 – 19.15 – areál Letního kina: Čarodějnický rej. 19.30 – u rybníku Veselák: Rytířské klání. 20.00 – zapálení vatry u rybníku Veselák. 21.00 (po setmění) – ohňostroj

Doksy - areál Termit od 19.00. Tradiční pálení pořádá místní jednotka dobrovolných hasičů. Občerstvení zajištěno.

Čarodějnice a čarodějové vyrazili do ulic Benešova.Dubá - autokemp Nedamov od 17.00. Pro čarodějnice jsou připraveny soutěže i odměny. Večer se můžete těšit na kapelu Sunset.

Dubnice - hřiště od 19.00. Úderem 19. hodiny vyrazí lampiónový průvod od místního obchodu ke hřišti. Občerstvení zajištěno.

Jablonné v Podještědí - koupaliště od 18.30. V 18.30 odchod lampiónového průvodu z náměstí Míru na koupaliště, kde na děti bude čekat baba Jaga a baba Elvíra. Nebudou chybět klasické čarodějnické soutěže, velká vatra a několik ohníčků pro opékání vuřtů.

Jestřebí a Provodín - prostranství za mateřskou školou od 18.00. Soutěže, opékání špekáčků

Kamenický Šenov - motokrosová trať pod Šenovským vrchem od 16.00. Zábavný pochod pro děti od ZŠ Náměstí Míru vychází v 15:30, od kašny na náměstí TGM v 15:45 a od „křížku" (spojnice ulicí Trtíkova a Boženy Němcové) v 16:00. Po příchodu průvodu soutěže pro děti i dospělé, opékání vuřtíků, jízdy na čtyřkolkách po závodním okruhu. 17:30 – vyhlášení nejhezčí dětské čarodějnice. 18:00 – zapálení vatry – upálení čarodějnice. 19:00 – kapela SEPTIMA. 20:00 – vyhlášení MISS čarodějnice v kategorii 15+. 23:00 – soutěžní překvapení.

Kravaře - hřiště FK od 18.00. Dětská diskotéka s DJ Lukášem. Prezentace hasiců „Stříkáme všichni".

Mařenice - louka před obecním úřadem od 17.00.

Mimoň - koupaliště od 17.00. V 17:30 hodin odchází průvod čarodějnic od hasičské zbrojnice, poté bude na koupališti připraven program pro děti, přibližně v 19:30 hodin zapalování vatry a opékání vuřtíků na vedlejším ohni. Mezi tím vším proběhne také soutěž o nejpříšernější a nejkrásnější čarodějnici v kategorii
dětí a také dospělých. Živá hudba – Jenda band.

Noviny pod Ralskem - hřiště od 19.00. V 18.30 hodin sraz u obecního úřadu (lampiónový průvod pro děti – lampióny zajištěny). V 19.00 zapálení vatry na hřišti. K poslechu a tanci hraje VOSTYBAND.

Nový Oldřichov - u kostela sv. Kříže od 19.00. Opět čeká ocenění na ty, kteří zapojí svou fantazii a čarodějnici si vyrobí nebo se za ni převléknou. Na konci se vyrobené čarodějnice upálí v připraveném ohni, nebudou chybět soutěže.

Prysk - koupaliště v Horním Prysku od 18.00.

Skalka u Doks - dětské hřiště od 18.00.

Sloup v Čechách - koupaliště od 18.00. Průvod vychází v 18 hodin od místní školy. Masky jsou vítány. Občerstvení pro děti je zajištěné.

Sosnová - prostranství mezi restaurací a veterinární klinikou od 18.00. Večer pod širým nebem zpříjemní vystoupení skupiny COUNTRY SISTERS (při nepřízni počasí se koncert přesune na sál KD). Začátek vystoupení se plánuje na 18:00 hodin. Vstupné je zdarma.

Staré Splavy - u hasičské zbrojnice od 19.00. Sraz na průvod čarodějnic je v 18.30 u místní školy. Před hasičskou zbrojnicí bude k tanci i poslechu hrát živá muzika. 

Stráž pod Ralskem - u nádrže Horka od 18.00. Průvod vychází v 18:00 hod. od klubovny hasičů, samotné pálení čarodějnic pak nastane v 19:00 hod.

Stružnice - pískovna od 17.00. Od 17 budou připraveny dětské soutěže. Vatra vzplane mezi 18. a 19. hodinou. Každé díte dostane vuřt zdarma.

Velenice - hřiště od 18.00. Sraz v 18 hodin u obecního úřadu, odkud vyrazí průvod k místnímu fotbalovému hřišti.