Nabízí je ale jen sporadicky, slouží totiž úplně jiným účelům. Loni na podzim ji nynější majitel nabídl České Lípě k odkupu za cenu téměř 29 milionů korun. Současná nabídka, o které budou českolipští zastupitelé zřejmě jednat v příštím týdnu, je o poznání nižší.
Rozhlednu ve druhé polovině 90. let koupil od města investiční fond TPP Invest jako ruinu a společně s tehdejším mobilním operátorem Eurotel ji od základů opravil a přestavěl na nosič telekomunikačních zařízení.

DOMINANTA krajiny kolem České Lípy kopec Špičák s rozhlednou, která je zatím pro návštěvníky zavřená.
Před 130 lety se poprvé otevřela rozhledna na Špičáku

„Jednal jsem s předsedou představenstva společnosti Tomislavem Procházkou mladším a výsledkem jednání je snížení ceny na 19,9 milionu korun,“ poznamenal zastupitel František Chot, který navrhne zařadit bod o záměru koupě rozhledny na program jednání českolipského zastupitelstva konaného ve středu 27. června.

ROČNÍ NÁJEM: ZHRUBA MILION KORUN

„Kupní cena byla stanovena výnosovou metodou, kdy návratnost celé investice je 20 let,“ připomněla předsedkyně oddělení správy majetku skupiny TPP Invest Hana Jusková. Roční výnos z nájemného rozhledny činí podle Juskové zhruba pět procent nabízené ceny, tedy okolo jednoho milionu korun.

To ale platí pouze při současném osazení telekomunikačních zařízení nejrůznějších provozovatelů. Kromě mobilních operátorů používá vyvýšený bod k šíření signálu také například rozhlas. Jak loni podotkl během veřejného jednání sám majitel rozhledny, bez vypovězení smlouvy většímu množství nájemců a s tím spojeným snížením výnosů nebude možné na Štěpánce obnovit pravidelný vyhlídkový provoz.

DOMINANTA krajiny kolem České Lípy kopec Špičák s rozhlednou, která je zatím pro návštěvníky zavřená.
Po 15 letech se otevře rozhledna na Špičáku

„Pan Procházka uvedl, že jde o limitní snížení ceny, tedy konečnou nabídku,“ podotkl František Chot. Ovšem v případě, že si s městem „plácnou“, nabízí TPP Invest ještě jeden bonus. „Navrhujeme do kupní smlouvy zanést ujednání, že část kupní ceny, a to milion korun, účelově investujeme do projektů města v oblasti vzdělávání a sportovního vyžití dětí,“ dodala v upravené nabídce doručené na radnici Hana Jusková.

S nápadem vystavět na vrcholu vulkanické dominanty rozhlednu přišel v roce 1880 spolek Nordböhmischer Exkursionsklub v čele s Eduardem Steffenem. Stavba financovaná z velké části veřejnou sbírkou vyrostla a slavnostně se otevřela o pět let později. Ještě na začátku 20. století rozhlednu ročně navštívily tisíce turistů. Po druhé světové válce ale zájem o vyhlídkovou turistiku opadl a rozhledna začala chátrat. To pokračovalo do roku 1997, kdy ji převzal a opravil současný majitel.

Ilustrační foto.
V Horových sadech vysadí lidé z Boru své rododendrony