„Kampaní chceme upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech a propagovat možnosti a výhody používání udržitelných forem dopravy, jako je třeba chůze, jízda na kole nebo využití městské hromadné dopravy,“ řekla koordinátorka Evropského týdne mobility v ČR Eva Veverková.

Skupina prevence kriminality městské policie připravila akci ve spolupráci s českolipskou radnicí, státní policí, záchranou službou a libereckým Besipem. Předškoláci i školáci si ověřili při jízdě dopravním hřištěm svoje znalosti pravidel silničního provozu. Jezdilo se na všem, co mělo kola a každý dostal povinně přilbu.

„Už jsem si projela mezi kužely a moc mě bavilo pak jezdit po hřišti mezi ostatními dětmi,“ prozradila malá Natálka Novotná z České Lípy.

Chodce nevidí včas

Děti se u každého stanoviště něco dozvěděly „Pracujeme s dětmi především formou hry a to nejen ve znalosti dopravních značek,“ podotkl Miroslav Klásek, koordinátor společnosti Besip pro LK.

Návštěvníci si odnášeli za odměnu dárky s reflexními prvky a nejednomu školákovi pak zdobily bundu nebo mikinu. „Až devadesát procent řidičů, kteří se střetli s chodcem, tvrdí, že ho neviděli vůbec, nebo až na velmi krátkou vzdálenost,“ doplnil Klásek.

Vzdejte se

Policisté nechali děti sednout do služebního vozu. Vítaným zpestření bylo halekání do amplionu. „Tady policie, vzdejte se,“ znělo často dětským hláskem.

Pracovníci českolipské záchranné služby měli občas u vstupu do sanitky děcko, které ronilo slzy a s vidinou odvozu do nemocnice se k záchranářům nemělo odvahu přiblížit.

Návštěvníci si pak na vlastní kůži vyzkoušeli jaké to je, když zdravotníci zafixují zlomenou ruku nebo pochroumanou krční páteř. Děti prolézaly přistavené dva vozy záchranné služby a dostaly zasvěcený výklad. Odvážnější si vyzkoušely i první pomoc.

Představil se tu i Dům dětí a mládeže Libertin. Ten připravil nejen soutěže ve slalomu s vláčkem na provázku pro předškoláky, nebo běh na lyžích po asfaltu pro ty větší, či výtvarné klání.

„Podle reakcí byli všichni spokojení. Děti, kantoři i rodiče,“ pochvaluje si Eva Sadílková, vedoucí skupiny prevence kriminality městské policie. Připomněla, že dopravní hřiště je volnočasovým centrem, kde si můžou děti bezpečně zajezdit.

Autor: Tomáš Mařas