Je to bitva Davida a Goliáše. Malá osada Pihel vytáhla do statečného boje proti velkému Novému Boru, pod který patří.

Ohniskem jejich sporu je zchátralá hasičská zbrojnice a sousední dům s nájemníky. Nový Bor objekty prodává soukromému majiteli, což se Pihelským nelíbí. Po nutné rekonstrukci by totiž v objektu mohli mít klubovnu, spolkovou místnost a v hasičárně technické zázemí na erární nářadí a zařízení.

„Dětí přibývá jako všude, ale tady u nás nemají žádnou možnost, kde by se mohly scházet, kde bychom pro ně mohli uspořádat nějaké akce nebo kde by mohly mít pingpongový stůl," říká Michal Fuljer, předseda osadního výboru v Pihelu. „Klubovna nebo spolková místnost chybí i ostatním. Ani osadní výbor se nemá kde scházet, schůzky probíhají na autobusové zastávce."

„Všechno jste nám už prodali"

Pihelští už nyní připravují založení občanského sdružení a vytvoření zájmových kroužků, například kroužku včelařů nebo chovatelů králíků. I z toho důvodu je možnost mít vlastní klubovnu jejich opravdu velkým snem.

Kdyby v domě na prodej vyrostla klubovna, stála by navíc na ideálním místě u dětského hřiště. „Nový Bor dělá řadu skvělých akcí za pomocí dotací. Určitě by se našla dotace i na přestavbu na klubovny, řada věcí by se dala navíc udělat svépomocí, takže náklady města by nemusely být příliš velké," nabízí řešení Fuljer.

Pihelští navíc poukazují ještě na jednu zajímavou věc. Hasičskou zbrojnici si v akci Z kdysi postavili obyvatelé Pihelu. Později, v sedmdesátých letech, byl Pihel administrativně připojen k Novému Boru, pod velké město tak přešly i budovy a pozemky do té doby patřící malé vsi.

Podle Pihelských ale velké město obecní majetek mezitím „prošustrovalo". „Dříve měl Pihel svoji školu, knihovnu, hasičskou zbrojnici a budovu, v které dnes bydlí nájemníci. Přestože jste byli jen správci, stačili jste budovu školy, knihovny a pozemky prodat," vyčetl novoborským zastupitelům přímo na jejich jednání obyvatel Pihelu Jaroslav Tichý. „Neprodávejte nám a našim dětem to, co naši předkové dlouho stavěli a vytvářeli."

Jenže právě k prodeji v případě někdejší hasičské zbrojnice i objektu s nájemníky už vlastně došlo. Zastupitelé prodeje schválili.

„Těžko teď můžeme couvat v krocích, které už byly rozběhnuté. Ten objekt jsme přitom nabízeli k prodeji několikrát, dlouho o něj nebyl vůbec zájem. Když se nakonec objevil zájemce, byli jsme rádi. Nemohli jsme to převést na osadní výbor, protože to není právnická osoba," řekl Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru.

Zmínil také, že zbrojnice vlastně představuje rozpadající se kůlny a garáže, které nejsou ani zapsané na žádném listu vlastnictví. Každopádně je pro vedení města spor s Pihelskými ožehavou věcí. „Dostali jsme se do rozporu ve chvíli, kdy s osadním výborem velmi dobře spolupracujeme a plně podporujeme jeho snahy o oživení Pihelu," přiznává starosta.

Město osadnímu výboru nabídlo, že mu zaplatí nájem místnosti v budově někdejší Severky nebo nechá vybudovat lehkou dřevěnou stavbu. „Proč ale někde platit nájem, když můžeme být ve svém? Navíc v blízkosti hřiště," argumentuje předseda pihelského osadního výboru.

I když to už vypadá beznadějně, v Pihelu se stále nevzdávají. David s Goliášem ještě neprohrál.