Ten probíhal včera celý den v prostorách kina v českolipském kulturním domě Crystal.

Trochu jako v Kotli

Do hlasování poroty se Mareš nakonec nezapojil (protože má všechny rád z čehož se stala hláška dne), ale v soutěži, kde rozhodovala i kvalita interview, se stal častým a oblíbeným zpovídaným. K soutěžícím měl až otcovský přístup s řadou dobře míněných rad. „Musí vás bavit to kouzlo sdělovat zážitky," poradil třeba začínajícím moderátorům.

O dobrou zábavu se během soutěže postarali i soutěžící. Kristýna Zieglerová, studentka českolipské obchodní akademie, například vysekla rozhovor s údajnou světovou celebritou a otázky na ní tak chrlila, že to chvíli připomínalo někdejší televizní pořad Kotel.

Pozdější vítěz nejvyšší, středoškolské kategorie Vojtěch Kunát se zase vžil do role televizního moderátora, který v aktuálním vstupu zpovídá kolegu, jenž se při venčení psa stal svědkem pádu vládního letounu.

V kategorii žáků 6. a 7. tříd základních škol se nejlepším mladým moderátorem stal Benedikt Hanka ze ZŠ Jestřebí. „Není to tak, že bych si ve volném čase zkoušel moderovat, ale obvykle mám ke každé blbosti nějakou hlášku," řekl krátce po svém vítězství nadějný školák. Stát se moderátorem by ho podle jeho slov bavilo, ale ještě víc přemýšlí o tom, že by chtěl studovat medicínu nebo práva.

Skvělými výkony se v soutěži blýskly ještě mladší moderátorské hvězdičky. Třeba Eliška Týfová rozesmála celé kino rozhovorem na téma „stáří". Mladého reportéra TV Nova Martina Kočárka se při tom ptala, jak se těší na důchod. A úplně nejmladší kategorii dominoval zase mrňous Krištof Říčař.

Starostka a vlaky

Osvěžující musela být soutěž i pro českolipskou starostku Hanu Moudrou, která zasedla v porotě. Odpovídat v interview na otázku, jestli jezdí vlakem s dětmi na prázdniny a jestli spěchá na vlak, se jí už asi dlouho nepoštěstí.

Za soutěžícími přijela také herečka Kristýna Leichtová či zpěvák David Gránský.