Pokud se ale vedení radnice podaří dosadit zástupce města do dozorčí rady nemocnice, může být v průběhu roku finanční injekce ještě vyšší, avizovala při projednávání rozpočtu na letošní rok starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS). „Město si tak bude moci ohlídat, kam směřuje jeho ne právě malý příspěvek,“ vysvětlila zastupitelům Hana Moudrá.

Proti tomu ostře vystoupila Romana Žatecká (ČSSD): „Podmiňovat tento požadavek výší příspěvku je vydíráním z moci politické. Právě TOP 09 se v předvolební kampani proklamovala heslem, že odpolitizují nemocnici, protože prioritní je zdraví lidí.“

Podle ní se nerozhodovalo podle možností rozpočtu města. „Na jednu stranu se milionem korun podpoří šest koncertů vážné hudby a na druhé misce vah je trapných tři sta tisíc na důležitou prevenci, která může zachránit lidské životy. Aniž bych chtěla snižovat význam festivalu, myslím, že se lidé bez koncertů obejdou, že si mohou počkat i na koupaliště v Dubici, protože je mamograf důležitější,“ mínila Žatecká.

Koupí ho i bez příspěvku

S tím, že je přístroj důležitý, starostka souhlasila. Odmítla však, že by výše příspěvku souvisela s politikou radnice a připomněla, že veškeré výtěžky z plesu města šly na konto nemocnice. „Nemocnice uvítá náš příspěvek, ale přístroj zakoupí tak jako tak. Pokud budou korektně jednat, měli bychom mít svého zástupce v dozorčí radě,“ podpořil starostku její zástupce Tomáš Vlček (SLK).

I Karel Tejnora (ODS) si myslí, že by dar od města měl být symbolický, protože nevyřeší stav nemocničního zařízení k plné spokojenosti. „Na opravy budovy je zapotřebí sto milionů korun. Na Českolipsku je na padesát tisíc žen, měli bychom se obrátit i na jiné obce,“ prohlásil Tejnora.

To českolipská radnice dělat nemusí. Jiné obce a města totiž již přispěly. Mezi nimi například Doksy se 70 tisíci, Mimoň a Ralsko věnovaly po 50 tisících, Brniště dalo 30 tisíc nebo Okna a Svor deset tisíc.

Nákup nového mamografu podporují finančně i podnikatelské subjekty, z nichž největším dárcem je Johnson Controls. Firma poskytla 140 tisíc. Žádostí nemocnice o příspěvek se zabývají i některé oslovené nadace. Nákupní cena moderního mamografického přístroje se pohybuje mezi 6 a 7 miliony korun a nemocnice již vyhlásila výběrové řízení.

Více než čtyři stovky nálezů

„Odborná lékařská společnost u stávajícího mamografu limitovala životnost jen do letošního roku. Nemůžeme proto s pořízením nového otálet, abychom zachovali akreditované pracoviště s týmem zkušených zdravotníků v českolipském regionu,“ sdělil mluvčí Nemocnice s Poliklinikou Petr Pokorný.

Jen vloni provedly lékařky na mamografickém pracovišti 7,5 tisíce vyšetření, zhoubný nádor objevily u šesti desítek žen, které tak mohly zahájit okamžitou léčbu. Té se za sedm let fungování pracoviště podrobilo celkem 414 pacientů.

Na dosluhující mamograf finské výroby přispěla v roce 2000 právě Česká Lípa podstatnou částkou – tři miliony korun a další stejně velkou sumou podpořila zdravotnictví. Pak ale finanční injekce do nemocnice přestaly pomalu proudit.

Od roku 2007 obdržela nemocnice od města necelých 99 tisíc. A to i v době, kdy byla Hana Moudrá členkou dozorčí rady, než ji Krajský úřad Libereckého kraje v roce 2009 odvolal. Od té doby nemá město v nemocnici žádného zástupce.