Nebydlí tu, Liberecký kraj moc nenavštěvuje, jeden čas tu ale měla chalupu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová přesto povede kandidátku ČSSD do poslanecké sněmovny za Liberecký kraj. Ve stranických primárkách získala 75 % hlasů. „ Jsem přesvědčen, že naši voliči tento krok přivítají a doufám, že se výsledek ČSSD v Libereckém kraji projeví získáním ještě více mandátů, než máme v současném volebním období," uvedl krajský předseda Jan Mečl.

Ne všichni členové ČSSD ale nad volbou Marksové jásají. V čele by raději viděli zdejší úspěšné starosty, například Jiřího Hauzera z Osečné a zvláště pak Romanu Žateckou, starostku České Lípy, která bodovala už při posledních krajských volbách.

MAJÍ JINÝ NÁZOR

„Důvěra ve starosty je v Libereckém kraji vysoká. Nejsem proto zcela přesvědčen, že poslanci jen proto, že jsou poslanci, budou pro voliče automaticky zajímavější," myslí si semilský předseda ČSSD Michal Kraus. Podobně to vnímá i bývalá primátorka Liberce Martina Rosenbergová.

„Problém je, že když se jablonecké a liberecké vedení strany spojí, tak mají většinu a prosadí si kandidátku jakou chtějí. Paní ministryně si vážím, ale není dobře že je u nás lídrem," zmínila ještě před primárkami Rosenbergová.

JSOU TO ZTROSKOTANCI

Za to si spolu s Krausem vysloužila od krajského vedení kritiku. „Michal Kraus a Martina Rosenbergová jsou ztroskotanci, kteří nemohou přežít, že se zeměkoule točí jinak, než by chtěli oni," nebere si servítky předseda liberecké ČSSD Milan Šír.

Jenže Rosenbergová s Krausem nejsou jediní, kdo by uvítal jiné složení kandidátky. „Návrh kandidátky představil krajský předseda Mečl. Na otázku, kdo sestavoval kandidátku, odpověděl, že on a místopředsedové. „Místopředseda za okres Česká Lípa však na žádné takové jednání pozván nebyl, jednáno nebylo ani se mnou jako předsedkyní okresu. Je to jen další ukázka válcování, nikoliv nový přístup," napsala v emailu svým kolegům starostka České Lípy Romana Žatecká, s tím, že ministryně je ani nepožádala o podporu.

Krajský předseda Jan Mečl ale na tom, že Michaela Marksová v Libereckém kraji nebydlí, nic špatného nevidí. „Ve sněmovně se řeší zákony celé země, nikoliv lokální politika. Mám radost z toho, že ČSSD pro Liberecký kraj připravuje pro letošní volby historicky nejsilnější kandidátku," řekl.

„Samozřejmě, že poslanec zvolený za určitý kraj do sněmovny prosazuje a hájí také zájmy svého kraje a já v tom určitě nebudu výjimkou," zmínila Marksová.

O přízeň voličů se s ní bude ucházet na druhém místě další poslanec, tentokrát už ale zdejší, Pavel Ploc. Trojkou je náměstek hejtmana Pavel Svoboda.