Třetina žáků v Libereckém kraji nesložila maturitní zkoušku z matematiky. V rámci celé republiky je to podprůměr, letos matematiku zvládla více než polovina českých žáků, tedy o dvě procenta více než v loňském roce.

Podle ministerstva školství je to dáno především počtem gymnazistů, pro které státní maturity z matematiky nejsou náročné. A potvrzují to i výsledky studentů na školách na Českolipsku. „Všichni naši studenti přihlášení na matematiku uspěli," potvrdila ředitelka Gymnázia Mimoň Emílie Ráčková.

S výsledky maturantů u zkoušek z matematiky je spokojený i ředitel Střední průmyslové školy Česká Lípa. „Z devatenácti žáků zkoušku neudělalo jen pět, a to zpravidla pouze o pár bodů. Tři žáci skládali těžší variantu, uspěli dva a jeden dokonce s výsledkem výborně," upřesnil Petr Veselý.

Omezí odborný profil

„Výsledky našich absolventů jsou srovnatelné s výsledky v kraji i v rámci odborných škol v zemi. Myslím, že takto vysoká neúspěšnost je způsobena špatným nastavením testů," řekl Martin Kabrna, zástupce ředitele českolipské Obchodní akademie. Podle něj by plošné zavedení maturit z matematiky, o němž se už řadu let diskutuje, omezilo odborný profil absolventů.

Obdobný názor mají i další ředitelé středních škol v regionu. „Povinná maturitní zkouška z tohoto předmětu by dle mého názoru do budoucna měla být pouze na gymnáziích. Odborné školy by se měly profilovat dle svého zaměření. Zcela určitě bych pak vyloučila maturitu z matematiky v uměleckých oborech, protože tito žáci jsou prostě zaměřeni úplně jiným směrem, než je matematické myšlení," uvedla Ilona Jindrová, ředitelka VOŠ a SŠ Nový Bor. Na novoborské škole letos z matematiky maturovali tři studenti, úspěšně ji složil jen žák gymnázia, dva přihlášení žáci z uměleckých oborů neuspěli.

Ať mají na výběr

Jen padesátiprocentní úspěšnost měli maturanti na SOŠ a SOU 28. října v České Lípě. „Otázkou zůstává, proč se rozhodli právě pro matematiku a nikoli pro cizí jazyk," dodává ředitel školy Milan Kubát. Podle něj je zcela správné, aby matematika byla v budoucnu povinná pro gymnázia a technické obory.

Zavedení povinné maturity z matematiky pro všechny není nakloněná ani Eva Matoušková, ředitelka soukromé Střední podnikatelské školy v České Lípě. „Původní možnost vlastní volby žáků, z kterého vyučovacího předmětu budou skládat maturitní zkoušku, považuji za lepší variantu. Každý žák si mohl vybrat podle toho, které znalosti v budoucnosti více využije. Žáci, kteří chtějí studovat na vysoké škole, u nás navštěvují navíc seminář z matematiky," podotýká Matoušková. Na podnikatelce neprošla přes matematiku letos jedna čtvrtina žáků.

Celkově v Libereckém kraji maturovalo z matematiky 539 žáků, z toho 372 uspělo. Potvrdila to mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.