Už ne řízek se salátem, ale o letošních Vánocích si v České Lípě budete moci dát McKapra. Do konce letošního roku by měla stát pobočka nejznámějšího světového řetězce rychlého občerstvení McDonald´s na sídlišti Špičák. Kromě hamburgerů přinese také parkovací stání pro obyvatele sídliště a pracovní místa.

Původně se přitom počítalo s tím, že McDonald´s u křižovatky Bardějovské a Žitavské ulice otevře již v první polovině loňského roku. Developerská společnost Gibelotte, která od města předloni koupila 3,5 tisíce metrů čtverečních za celkem 2,3 miliony korun, ale podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové získala stavební povolení teprve před půl rokem. „Podle něj má být stavba hotová do konce roku 2013," upřesnila Kristýna Brožová.

McDrive a McCafe

Restaurace, která už bude v novém designu McDonald´s, má patřit k těm větším. Prostor velký šest set metrů čtverečních pojme sto sedících zákazníků. Kapacitu o dalších šedesát míst má ještě navýšit venkovní terasa.

„Součástí restaurace bude McCafe se samostatným výdejním pultem na kávu a dezerty. Pro dětské návštěvníky bude k dispozici narozeninový koutek nebo venkovní hřiště," řekl před časem Deníku development manager z McDonald´s Libor Hladík.

Zákazník si bude moci vybrat, zda zvolí restauraci nebo využije tzv. McDrive a objednávku si vyřídí z auta. Součástí bude parkoviště pro nejméně čtyři desítky aut.

Jaký je váš názor na otevření McDonald´s v České Lípě? Diskutujte pod článkem.

To podle českolipské starostky Hany Moudré (ODS) budou moci využívat obyvatelé sídliště po skončení provozní doby restaurace. Navíc, pokud při samotné stavbě zaniknou nějaká parkovací místa, která nyní lidé ze sídliště využívají, musí developerská firma Gibelotte na své vlastní náklady vybudovat nové parkoviště a ve stejném rozsahu.

„Pokud v průběhu stavby, která bude určitě trvat několik měsíců, dojde k omezení počtu parkovacích míst, budeme se maximálně snažit našim obyvatelům zřídit odpovídající náhradu na přechodnou dobu," ujistila Hana Moudrá.

Pro region s vysokou nezaměstnaností je pozitivní zprávou, že kromě občerstvení nabídne provozovatel nové pracovní příležitosti. Podle dřívějšího vyjádření Libora Hladíka by v restauraci mohlo najít uplatnění až osmdesát zaměstnanců. Podle obvyklé praxe by část z nich tvořili stálí pracovníci a zbývající pak brigádníci, například z řad studentů nebo maminek na mateřské dovolené. Společnost plánuje rovněž spolupracovat s místními firmami například při údržbě zeleně u provozovny.