Nahlas si je řekli při pondělním setkání se starostou Jaromírem Dvořákem (SLK) a také před ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09).

„Záměrem setkání je nastolit dialog k tématu, jak efektivně podpořit podnikatele, zvýšit zaměstnanost a také přilákat turisty do Nového Boru. Cílem společného jednání by pak měla být výměna informací, diskuze týkající se problémů spojených s podnikáním, hledání řešení, v nichž může být podnikatelům a firmám nápomocné právě město,“ předeslal Jaromír Dvořák.

Prezentace zdarma

Radnice mimo jiné přišla s nabídkou bezplatné prezentace novoborských firem na webových stránkách města. „Vytvořili jsme novou webovou databázi, kde jsou firmy rozdělené podle druhu podnikání. Nabízíme zařazení do přehledu ubytovacích a stravovacích zařízení,“ upřesnila Petra Svobodová Nemleinová, vedoucí Turistického informačního centra, které má databázi podnikatelů na starosti.

Zejména firmy podnikající v oblasti turismu, ubytování a stravování uvítaly informaci, že příští rok by se ve městě mělo opět uskutečnit tradiční sklářské sympozium IGS 2012.

Hlavním organizátorem bude Crystalex CZ, firma, která už druhý rok podniká ve sklárnách někdejšího hlavního organizátora této prestižní mezinárodní akce zkrachovalého sklářského gigantu Crystalex. „Příprava je teprve na počátku, ale plánujeme na ni z rozpočtu příštího roku 1,5 milionu korun,“ sdělil Jaromír Dvořák.

Vzhledem k tomu, že přímo na Novoborsku se míra nezaměstnanosti pohybuje na 11,4 %, je žádoucí vytváření nových pracovních míst nebo alespoň udržení těch stávajících. V tom má firmám napomoci projekt Vzdělávejte se pro růst, který probíhá pod úřadem práce. Prostřednictvím projektu mohou podnikatelé získat peníze na školení svých zaměstnanců.

„Nemáme montéry a techniky, kteří by uměli cizí jazyky, abychom je mohli poslat na montáže do zahraničí. Sami si školíme elektromechaniky,“ reagoval Otakar Válek z novoborské společnosti Aktivit. „Projekt Vzdělávejte se je dobrý, jen kdyby ho neprovázela taková byrokracie,“ doplnil Válek.

Méně papírování

Snížení administrativy přislíbil ministr Jaromír Drábek v souvislosti s plánovanou sociální reformou. Ta, pokud projde legislativními procesy, odstartuje v lednu 2012. „Zaměstnavatelům odpadne povinnost hlásit všechna volná místa. Tím ubude zbytečná administrativa. Do registru by se měla dostávat jen skutečně ta pracovní místa, u nichž budou stát podnikatelské subjekty o obsazení,“ upřesnil Drábek.

Ten se dotkl i změny systému vyplácení sociálních dávek. „Veškerá agenda přejde pod úřady práce. Tím se nastartuje proces, který přestane tolerovat generace mladých lidí, jež nikdy neviděli své rodiče pracovat a rozhodli se žít jen ze sociálních dávek,“ dodal Drábek.