Ve městě budou od neděle jezdit autobusy městské hromadné dopravy, které patří firmě ČSAD Semily. Radnice se totiž rozhodla angažovat nového dopravce. Firma Vett svou činnost neukončila, pouze ji asi na měsíc přerušila.
„ČSAD Semily jezdí na základě objednávky a prozatím se neví na jak dlouho. Firma proto nevzešla z výběrového řízení,“ upřesnila informace tisková mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.
Provozovatelem městské autobusové dopravy v České Lípě zůstává i nadále firma Vett Zákupy, která ale změnila majitele.
Na otázku, proč došlo k prodeji, řekl bývalý předseda představenstva František Homolka: „Přišla nám zajímavá nabídka a valná hromada se ji rozhodla přijmout.“

Akcie společnosti odkoupila spediční firma z Ústí nad Labem. „Je to rozšíření naší činnosti, které jsme zvažovali již delší dobu. Jen jsme nevěděli, že to bude Vett,“ uvedla nová předsedkyně představenstva Alena Cajthamlová.
Zároveň potvrdila, že firma nekončí. „Jednáme s městem už asi měsíc a půl. Postupně se narovnávají vztahy mezi městem a novým vlastníkem firmy,“ řekla Deníku.
Na dokončení započatých jednání si nechali celý měsíc září. „To znamená, že od neděle 26. srpna do konce září nejezdíme. Až dokončíme všechna smluvní ujednání, znovu začneme 1. října,“ upřesnila Alena Cajthamlová.
„Stále probíhají jednání s firmou Vett a.s., pokud budoucí finanční nabídka dopravce bude schopna obstát v porovnání s konkurenčními dopravci, je město do budoucna ochotno s tímto dopravcem nadále spolupracovat,“ vysvětlila starostka Hana Moudrá.
Alena Cajthamlová předpokládá, že se s vedením města dohodnou. „Město jedná korektně, na čem jsme se dohodli, splnilo a stejně tak i my,“ poznamenala.
Jak dlouho bude ČSAD Semily MHD provozovat, se neví. Podle vyjádření generálního ředitele Tomáše Roubička zajistilo pro Českou Lípu sedm nových autobusů.
Vývoj událostí bude také záviset na ceně. ČSAD Semily nabídlo České Lípě cenu 35,- Kč bez DPH za 1 km.
Starostka ujišťuje, že všichni, kdo městskou hromadnou dopravu využívají, by v optimálním případě neměli tuto výměnu nijak pocítit a jezdit budou zdarma. „Nadále budou platit stávající jízdní řády, autobusy budou označeny logem nově zvolené firmy,“ komentuje Hana Moudrá.
Podle ní bude od počátku nového roku 2008 zavedena nová optimalizace městské hromadné dopravy.
Do připravených autobusových řádů městské hromadné dopravy bude zavedeno tzv. pravidelné taktování dopravy, byla zapracována například návaznost spojů na vlakové a autobusové spoje, budou posíleny spoje v ranních hodinách do průmyslové zóny ve městě a také obyvatelé okolních obcí pocítí značné posílení dopravy do jejich bydlišť.
Po těchto změnách v organizaci městské hromadné dopravy volají občané již několik let. Přesto s ní město přichází až nyní.

Další zprávy z regionu najdete zde