Celková rekonstrukce totiž čeká budovu na sídlišti v Nových Zákupech, která dříve sloužila jako vojenská nemocnice. Na opravy nyní představitelé Zákup získali více než devítimilionovou dotaci z programu ministerstva pro místní rozvoj na revitalizaci bývalých vojenských újezdů. Peníze musí na opravy utratit do konce letošního roku.

Jen za několik měsíců tak budou mít lidé na sídlišti k dispozici školku, obchod nebo nový bar a restauraci. I když jednání o podání žádosti o dotaci byla mezi zastupiteli bouřlivá, shodli se na jedné věci. Státní finanční injekce je jediná šance, jak budovu zachránit.

„Získání dotace jsme již probrali v radě města, nyní musíme její přijetí schválit také v zastupitelstvu. Teprve poté můžeme vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby. Dotační peníze musíme utratit už do konce letošního roku," řekl starosta Zákup Radek Lípa.

Chybí jim služby

Svým vlastním životem malého městečka, které čítá zhruba 600 obyvatel, si v podstatě žijí obyvatelé sídliště v Nových Zákupech. To totiž leží poněkud stranou od centra města, uprostřed polí. Lidé se tu potýkají s absolutním nedostatkem služeb. Na sídlišti chybí obchod, školka, doktor nebo místo pro kulturní a společenské vyžití. Jejich problém by měla vyřešit plánovaná rekonstrukce.

„V přízemí budovy postavíme školku, která bude mít vlastní vchod a dětské hřiště na louce před objektem. Z druhé strany pak bude ještě obchod," upřesnil Radek Lípa.

Kromě toho v prvním patře vyroste malá ubytovna s několika pokoji, bar a velký sál, kde se můžou do budoucna postavit třeba bowlingové dráhy. „Pak tu bude ještě jedna místnost, která je v projektu popsaná jako malá zasedačka. Ta se bude dát využít jako herna pro děti nebo třeba kadeřnictví. V přízemí pak bude ještě restaurace," popsal zákupský starosta.

Jednání o projektu mezi zákupskými zastupiteli byla celkem bouřlivá. Některým se třeba nelíbilo spojení školky a restaurace v jednom objektu. Výhrady pak měli také ke smlouvě s projektantem.

„S budovou v Nových Zákupech se určitě musí něco udělat. Jde jen o to, kolik to bude město stát. A pokud se bude uvažovat o tom, že bychom si na rekonstrukci vzali úvěr, tak já pro něj ruku nezvednu. Nejsme na tom totiž s financemi nijak dobře," doplnila zastupitelka Jiřina Fridrichová, která patřila ke skupince oponentů.

Bývalý špitál. Budovu užívali sovětští vojáci.

Bývalý špitál. Budovu užívali sovětští vojáci.