Krajské dožínky, každoroční oslavy sklizně a zemědělství, se letos uskuteční 3. září na prostranstvích dostihové závodiště v Mimoni. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu zemědělské techniky a hospodářských zvířat, hudební produkci, ochutnávky regionálních potravin či dožínkové trhy a samozřejmě i na dostihy. Jedním z dostihů bude také dostih O cenu hejtmana.

Průvod městem

Hlavní program vypukne na závodišti s úderem 9. hodiny, kdy se otevře tradiční tržnice, a začne první z plánovaných dostihů. „Parádní podívanou bude opět dožínkový průvod, který vyjde ve 13.45 hodin od domu kultury a vydá se městem k závodišti. Ještě před tím se všichni společně sejdeme v kostele sv. Petra a Pavla na bohoslužbě, při které poděkují přítomní za úrodu v letošním roce," popisuje plán akce Josef Jadrný, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství.
V rámci dožínek budou slavnostně předána také ocenění Výrobek Libereckého kraje roku 2016.

Z porotou osmi vybraných produktů se tři vyrábějí v českolipských Jizerských pekárnách. Ocenění získají pekařské výrobky Buchta s tvarohovou a povidlovou náplní, Čistozrnný chlebík a Štafetka bez lepku.
„Po slavnostním aktu bude pokračovat kulturní program až do 22.30 hodin," uvádí Blanka Daníčková, tisková mluvčí krajského úřadu.

Drezura koní

V areálu závodiště v Mimoni na návštěvníky čekají například ukázky drezury a jízdy v dámských sedlech na koních, soutěže o ceny a hudební vystoupení. Na pódiu se postupně vystřídají Paulie Garand, skupiny Žlutej pes, Pavel Sedláček a Cadillac a George and Beatovens. V průběhu slavností se mohou lidé zúčastnit dožínkové soutěže, prohlédnout si výstavu zvířat a strojů nebo využít dalších jiných aktivit, například si vyzkoušet střelbu z luku.

Pořadateli akce jsou tradičně Liberecký kraj, město Mimoň, provozovatel dostihového závodiště Maestoso Luna a Regionální Agrární Rada Libereckého kraje. Vstup na slavnosti je zdarma.
Na Českolipsku se krajské dožínky konaly naposledy v roce 2013, a to v Brništi. Loňský ročník krajských dožínek hostilo město Frýdlant a v roce 2010 se dožínky nekonaly vzhledem k povodním, které se tehdy po Libereckém kraji prohnaly. „Na oslavy neměl tehdy nikdo náladu a ani vlastně nebylo moc co slavit," sdělila tehdy mluvčí krajského úřadu Květa Šírová.