„Nebylo lehké za pomoci různých místních organizací začít pravidelně organizovat například Halloween, Zpívání pod vánočním stromem, velikonoční a vánoční dílny v městské knihovně či výstavu betlémů. Ale povedlo se a letos chceme začít s tradicí masopustu. Okolní města jako Zákupy či Nový Bor už s pořádáním masopustních oslav mají zkušenosti a vesměs kladnou odezvu ze stran návštěvníků. Doufám, že tomu bude tak i v Mimoni,“ říká Helena Jakešová, vedoucí odboru kultury mimoňského městského úřadu.

Masky budou pestré

Karnevalové radovánky vypuknou na mimoňském náměstí už během nedělního dopoledne. V 10 hodin začne prodej zabijačkových pochoutek, sladkostí, hraček i dárkového zboží a nebudou chybět ukázky různých řemesel. V jednu hodinu se sejdou masky a maškary. Čím pestřejší, tím lépe. Objevit by se měla tradiční kobylka, medvěd i babka s nůší.

„Do přípravy masek se zapojily mimoňské základní školy, místní gymnázium a Dům dětí a mládeže Vážka, takže se těšíme na hojnou účast dětí. Ale ani dospělí by neměli zůstat stranou, vždyť masopust je zábava pro všechny věkové kategorie,“ zve na náměstí Helena Jakešová.

Průvod masek se vydá středem města okruhem přes Mírovou a Malou ulici zpět na náměstí. Pokud to vyjde, bude na začátku průvodu i rytíř na koni. Na náměstí bude pokračovat zábava živou hudbou s Vosty Bandem a Zpěvandulemi, proběhne vyhlášení nejhezčích masek. Děti si budou moci zasoutěžit o drobné odměny a na návštěvníky akce čeká sladká odměna. Přihlížející budou bavit šermíři a kejklíř.

Masopusty na Českolipsku

Kravaře – Vísecká rychta
sobota 27. února
od 10.00 do 16.00 hodin

Nový Bor – náměstí Míru
sobota 27. února od 13.30 hodin sraz masek před kinem

Zákupy – náměstí Svobody
neděle 28. února od 11.00 hodin