Všechna jednání, kvůli kterým teď lidé z Mimoňska a celé oblasti bývalého vojenského újezdu Ralsko musí jezdit do České Lípy, by si mohli vyřídit v Mimoni. Vedení místní radnice totiž usiluje o to, aby se z Mimoně stala takzvaná „obec třetího stupně" v rámci státní správy. Změna by pomohla nejen lidem v Mimoni, ale například i ve Stráži pod Ralskem, v Novinách pod Ralskem, v Ralsku, Hamru na Jezeře či Pertolticích.

„Mimoň je centrem oblasti, do které spadá osmnáct tisíc lidí, a to je podle nás dost na to, abychom se pokusili ozvat, protože se má nyní projednávat dokončení reformy státní správy. Chtěli bychom, aby se Mimoň stala obcí s rozšířenou působností," říká starosta Mimoně František Kaiser.

Mimoň chce vlastním obyvatelům i těm ze sousedních obcí ulevit. „V dnešní době, kdy se zdražují pohonné hmoty a rostou další náklady, tak je pro obyvatele stále více zatěžující jezdit kvůli řadě jednání s úřady až do České Lípy. A to se jedná o pasy, občanky, řidičské průkazy, tedy doklady, které se vyřizují často.

Přípravy na změnu začaly

Kdyby se radnice v Mimoni stala úřadem III. stupně, měla by stejný status jako Městský úřad v České Lípě. Veškerá agenda, která se nyní vyřizuje v České Lípě, by se tak vyřizovala i v Mimoni. Kromě osobních dokladů by se v Mimoni nově vedla například jednání týkající se památkové péče nebo životního prostředí.

Mimoň už kvůli získání nového statusu vede jednání s ministerstvem vnitra a na případnou změnu se už město také začalo připravovat. Koncem letošního roku a začátkem roku 2013 se z objektu radnice bude muset vystěhovat pošta, která se přesune do nového nákupního centra, které v Mimoni vyrůstá. Tím se na radnici uvolní prostory pro agendu, která by místnímu úřadu přibyla.

„Jednáme také s úřadem práce, který sídlí v naší budově v Malé ulici, zda by mohli od ministerstva financí převzít budovu bývalého finančního úřadu, tím by se nám uvolnila další budova. Takže si myslíme, že prostorově by Mimoň na případnou změnu připravená určitě byla," popisuje starosta.

Mimoň už také obeslala všechny obecní úřady v pomyslné spádové oblasti s dotazem, zda by zastupitelstva těchto obcí byla nakloněna variantě, že v Mimoni vznikne úřad s rozšířenou působností. „Z většiny obcí už máme kladná stanoviska, chybí nám už jen vyjádření Stráže pod Ralskem, Ralska a Dubnice," upřesnil František Kaiser.

V okrese České Lípa, rozlohou největším okrese v Libereckém kraji, jsou nyní pouze dva úřady s rozšířenou působností v České Lípě a Novém Boru. Oba úřady od sebe dělí osm kilometrů a ve východní části Českolipska tak paradoxně zůstává velké území, ze kterého to lidé do těchto úřadů mají dost daleko, běžně i přes třicet kilometrů.

Michael Polák