Rodiče postižených dětí svádí celoživotní boj za lepší podmínky pro svého potomka. V Mimoni se rozhodli jedné takové rodině pomoci a zorganizovali akci na sběr víček, které vykupuje a dále zpracovává specializovaná firma.

„Za spolupráce oddělení rodiny a sociálních věcí Městského úřadu v Mimoni byla jako potřebné dítko vytipována Markétka Hodková," sdělila Miroslava Jesínková, mimoňská knihovnice, která s nápadem přišla. Výtěžek sbírky získá patnáctiletá dívka z Mimoně, která kvůli svému těžkému postižení nemluví a komunikuje pouze dotekem. Ke svému vzdělávání a lepší komunikaci potřebuje speciální vzdělávací pomůcku k počítači.

Sběr plastových víček odstartoval v Mimoni prvního října a potrvá celý rok. Nasbíraná víčka mohou dárci odevzdávat v Městské knihovně v Mimoni v obou odděleních, na městském úřadě na správním odboru, oddělení rodiny a sociálních věcí i v mimoňském muzeu. Sbírat lze víčka jakýchkoli rozměrů, od PET lahví, mléka až po uzávěry z džusů. Nesmí ale obsahovat žádné kovové části, jako třeba aluminiovou folii.

Podobné akce pomohly už mnoha postiženým dětem z celé České republiky k nákupu potřebných pomůcek, které by jim sami rodiče pořídit nemohli. Není nic lehčího, než přispět dobré věci pouze sběrem víček, která jinak skončí v odpadu. Kilogram uzávěrů, což představuje zhruba čtyři sta kusů, specializované firmy vykupují i za sedm korun.

„Předběžně jsem už domluvená s firmou, která víčka vykupuje. Až jich bude dostatečné množství, přijede pro ně a odveze je zdarma," doplnila Miroslava Jesínková s tím, že odevzdaná víčka mohou pomoci Markétce dříve. Záleží pouze na ochotě lidí přispět na dobrou věc.

Obdobnou akci už několikrát pořádali například v Novém Boru.