„To je smrad, že by jeden pad." Hláška panímámy Škopkové ze známé české komedie Slunce, seno… přežívá už roky. Své uplatnění zřejmě nově nachází i v Mimoni. Namísto smradlavých nohou z filmu, tam ale místní čichají něco horšího čpící hnůj, jehož zápach se do města vkrádá z farmy pro výkrm prasat v Okrouhlické ulici.

S provozovatelem, který údajně nepoužívá žádné prostředky, aby zápach alespoň zmírnil, lidem už došla trpělivost.

Proti zápachu bojují prostřednictvím petice. Dokument přistane začátkem listopadu na stole krajských úředníků. „Nemůžete nic. Větrat, sedět na zahrádce, pozvat si návštěvu. Smrad se drží v domech, ničí nám vyprané prádlo. Zrušit to prý nejde, ale už je to hodně dlouho, co se s tím nic neděje," popisuje za petiční výbor Věra Martinková.

Vepři, kteří se na farmě vykrmují a poté míří na porážku, jsou prý nejvíce cítit hlavně v parných letních dnech. Ve velkém o sobě zápach dává vědět ale také při převozu kejdy. „Auta nejsou umytá, různě to z nich padá a potom lítá ve vzduchu," dodává Martinková.

Jedenáct tisíc vepřů

Farmu pro výkrm prasat v Mimoni provozuje pražská společnost Tfejeva. Jedenáct tisíc vepřů včetně krmiva ale patří holandskému magnátovi Adrianu Straathofovi, majiteli zemědělského impéria Straathof Holding. Ten už dlouhou dobu navíc usiluje o koupi celého areálu. Deníku to včera potvrdil jeho holandský asistent, který je v tuto chvíli vedoucím farmy. V telefonickém rozhovoru dále naznačil, že o zápachu v Mimoni nemůže být řeč.

Blíže situaci ale komentovat nechtěl. „Pochopitelně. Přímo na farmě v tuto chvíli nic cítit není, ale v ovzduší ano. Jakmile hnůj vystoupí na určité teploty a vypustí se ven přes ventilátory, je jasné, že to smrdí," reagoval starosta Mimoně František Kaiser.

Zároveň také potvrdil, že německá firma chce farmu opravdu koupit. „Pokud vím, tak se ale zatím s majitelem nedohodli," uvedl Kaiser. Radnice v Mimoni řešení hledala. V nedávné době například oslovila výbor senátu a parlamentu, ale podle Kaiserových slov bezúspěšně.

Nyní se alespoň mohou vyjádřit k novému provoznímu řádu, který má schválit krajský úřad. Provozovateli má nastolit přísnější podmínky. Ještě před tím jej svými připomínkami opatří také Inspekce životního prostředí, která v souvislosti se zápachem v Mimoni letos řešila už dvě stížnosti. „Je pravda, že je zápach cítit, když je dusno, ale provozovatel se snaží situaci řešit. Každým podnětem v Mimoni jsme se pečlivě zabývali, pokaždé inspekce vykonala kontrolu a nic nenasvědčovalo tomu, že by provozovatel jednal protiprávně," shrnula mluvčí Inspekce životního prostředí Pavla Sibřinová.

Lidé v Mimoni mohou podepsat petici na desítkách míst po celém městě, včetně městského úřadu, informačního centra či v městské knihovně, a to až do 31. října.