K dosažení tohoto titulu jí schází poslední bod, a to rozšíření myšlenky „spravedlivého obchodu" mezi veřejnost. Na čtvrtek 2. února gymnázium chystá Fairtrade odpoledne.

Pokud se tato akce vydaří, bude škola první na Českolipsku i v celém Libereckém kraji nesoucí titul Fairtradové školy. Na severu Čech jsou totiž takové školy pouze dvě a to v Litoměřicích a v Mostě.

Co takové Fairtradové odpoledne obnáší a co vše na něm můžete zažít, nám prozradil učitel mimoňského gymnázia Václav Hylmar, koordinátor celé kampaně. „Od dvou do čtyř hodin proběhne v učebně biologie přednáška pro veřejnost o zapojení naší školy do kampaně Fairtradová škola, představení některých výrobků, ochutnávka kávy, čaje a dalších produktů. Přednáška bude zpestřena dílnou, ve které si může každý vyrobit propagační skleničku s logem kampaně, " uvedl Hylmar.

Fairtradové školy jsou součástí kampaně Fairtradová města mezinárodní iniciativy označování míst, kde je podporován způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Fairtradové školy přidávají globální rozvojová témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují s veřejností. Status Fairtradová škola mohou získat školy na všech úrovních vzdělávacího systému.