Na nové éře, nové podobě, do které chce vstoupit a proměnit se území bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku, by se měl podílet i český stát. Pomoc včera přímo v Ralsku přislíbili ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Pomoc státu by měla být především dvojího druhu: měl by finančně přispět na dokončení sanace ekologických škod a likvidaci rozpadlých objektů po sovětské armádě a měl by podporovat aktivity, které povedou k rozvoji turistiky v Ralsku.

„Je to oblast, kde je to krásné a to hrozné těsně vedle sebe. Na likvidaci černých skládek a polorozpadlých objektů bude samozřejmě potřeba dalších financí, ale rukou společnou se toho chceme v dohledné době chopit," řekl po celém dopoledni stráveném v Ralsku ministr obrany Martin Stropnický.

„Pokud se podaří odstranit rozpadlé budovy a další strašáky po sovětské armádě, jsou tu ideální podmínky pro rozvoj takzvané měkké turistiky, která zahrnuje například naučné pěší trasy či cyklostezky," podotkl ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Naše ministerstvo bude určitě Ralsko jako geopark podporovat v tom, aby se co nejdříve stalo národním geooparkem, což mu pomůže nejen v propagaci této přírodně velmi zajímavé oblasti a přitáhne další turisty, ale zároveň to přinese i nové pracovní příležitosti spojené s rozvojem šetrného turismu," doplnil Brabec.

Podle hejtmana Martina Půty bylo důležité, že členové vlády viděli situaci v Rlsku na vlastní oči. „Čekáme, že budeme schopni ve spolupráci kraj, město Ralsko a obě ministerstva hledat, jak financovat zdejší problémy," uzavřel hejtman Půta.

Liberecký kraj pozval ministry Stropnického a Brabce do bývalého vojenského újezdu. Hlavně kvůli ruinám.

Rybník plný starých pneumatik nedaleko letiště Hradčany nechyběl mezi tím, co ve čtvrtek v Ralsku ukazoval hejtman Martin Půta ministrům Stropnickému a Brabcovi.