Bez avizované účasti ministryně kultury Aleny Hanákové dnes v Novém Boru vyvrcholil společný česko-polský projekt Oživení, na kterém spolupracovalo Sklářské muzeum v Novém Boru a Krkonošské muzeum v polské Jelení Hoře.

Ministryně kultury se kvůli pracovnímu vytížení nakonec omluvila. Závěr projektu, jehož celý název zní Oživení česko-polské sklářské tradice pro rozvoj cestovního ruchu, se tak odehrál bez ní.

Nový Bor a Jelení Hora na projektu spolupracují už od roku 2010. Za dobu jeho trvání se pak ve Sklářském i Krkonošském muzeu konala řada výstav a seminářů.

„Jedním z nejvýznamnějších počinů projektu bylo vybudování nových výstavních prostor novoborského muzea. Ty se veřejnosti otevřely v říjnu v rámci Mezinárodního sklářského sympozia," uvedl Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru.

„V rámci projektu se také pořídil mobiliář do výstavních prostor muzea v Jelení Hoře a napříč hranicemi se také rozvíjely takzvané měkké aktivity, jako jsou například odborná setkání muzejníků nebo společné konference."

Hejtman bude diskutovat s občany

Proč krajská koalice zapomněla na Českolipsko ve svém programovém prohlášení? Jaké plány má kraj s českolipskou nemocnicí a kdy konečně dojde k její rekonstrukci a zateplení, o kterém se roky jen mluví?

Takové a další otázky budou moci příští týden položit lidé z České Lípy hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi.

Ten totiž 28. března v podvečer přijede do České Lípy a v kulturním domě Crystal bude diskutovat s českolipskými zastupiteli, ale hlavně s lidmi, kteří na setkání s ním dorazí.

„Každý měsíc chci navštívit jedno město v našem regionu a setkat se tu s jeho představiteli i místními lidmi. Tyto výjezdy odstartujeme právě cestou do České Lípy," uvedl hejtman Půta. Setkání s ním bude v Crystalu příští čtvrtek od 16.30 do 18 hodin.