Bohoslovci a mladí křesťané z celé republiky tráví letní prázdniny v místech, kde žije málo věřících, a po vzoru křesťanů z Antiochie se zapojují do života obce. Připravují zábavné a kulturní programy pro děti, poznávací výlety, navštěvují osamocené a nemocné.

PÍSNĚ O VÍŘE

Jednou z návštěv, které pořádali na Českolipsku, byla návštěva věznice ve Stráži pod Ralskem. „Věznici navštívili tito mladí křesťané v prvních červencových týdnech hned dvakrát. Pokaždé přijeli s připraveným pásmem křesťanských písní a osobními příběhy víry a života,“ uvedla mluvčí strážské věznice Martina Krutinová. I přes horké letní počasí byla vězeňská kaple plná zájemců ze strany odsouzených. „Během besedy a písniček se po každé vytvořila příjemná atmosféra, která jen umocnila zájem některých strážských vězňů se o věci spirituality a víry dále zajímat,“ popsala Krutinová.

Ilustrační foto
Věznice na severu Čech jsou přeplněné. Stráž není výjimkou

Setkání připravil v rámci ekumenické spolupráce kaplan věznice Martin Škoda společně s duchovními římskokatolické církve.

Hlavní myšlenkou misijního společenství Antiochia je přiblížit nenásilnou formou křesťanství lidem, kteří se s ním již po generace neměli možnost přímo seznámit. Misie se konají vždy o letních prázdninách a jsou rozděleny do čtyř turnusů. Na dva týdny přijede do dané farnosti skupina mladých vedených bohoslovci a po dvou týdnech je vystřídá další.

Konkrétní činnost ve farnostech se odvíjí individuálně, podle potřeb lidí, za kterými Antiochia přijela. Snaží se oslovit a zabavit děti, mládež, ale také navštěvovat seniory a osamocené lidi.