Pohár vědy, soutěž vědeckých družstev, jejíhož letošního ročníku se zúčastnily zhruba čtyři stovky školních týmů z celé České Republiky.
Ve své skupině žáků druhých stupňů ZŠ a adekvátních ročníků víceletých gymnázií získala prvenství čtveřice mladých vědců ze třídy 8. A Základní školy v Horní Polici.

V červnu odjíždějí reprezentovat Českou republiku na tři dny trvající mezinárodní finále Poháru vědy do Nymburku. Předtím Barbora Hanzličková, Tereza Rybínová, Eliška Nosková a Adam Černý postupně prošli v národní části řešením čtyř korespondenčních kol.

Do nich zasílali své vědecké projekty. „Nejvíc se porotě líbil asi animometr,“ říká Eliška Nosková a společně s kolegy ukazuje zařízení na měření větru, tvořené papírovou krabicí, klapkou a odečítací stupnicí.

Své experimentální přístroje vyrábějí většinou z věcí, které najdou doma, zkrátka improvizují. Macgyvera, legendárního chlapíka ze seriálu, který se švýcarským nožem, kancelářskou svorkou a ruličkou toaletního papíru dokázal najít cestu z každé šlamastiky, už ale dnešní školáci neznají. „Vůbec nevím, o koho jde,“ tvrdili všichni udiveně.

KÁCA BANÁN

„Ten animometr je funkční, má samozřejmě nějakou odchylku, ale když s ní počítáte, dokážete rychlost větru zhruba změřit,“ říká třídní učitel vítězných žáků Jan Kacafírek, žáky mile přezdívaný Káca Banán. 

Právě oblíbený pan učitel dal svým žákům podnět, kterého se už v loňském roce chytli. A hned se dostali do první dvacítky. Letošní extra úspěch je všechny mile zaskočil.
„V porotě jsou vědecké kapacity, například profesoři z Matematicko-fyzikální fakulty,“ popisuje Kacafírek.
Teď už jim budou konkurencí nejlepší týmy z Německa, Slovenska, Turecka, Belgie, Alžíru, Iránu a dalších zemí. „Chtělo se nám do toho jít, ty pokusy nás ohromě baví,“ říká Barbora Hanzlíčková. Ona ani její kamarádi o vědecké kariéře ale zatím neuvažují.