Student českolipského gymnázia Tomáš Novotný si nyní přivezl domů stříbrnou medaili z letošní Mezinárodní matematické olympiády v jihoafrickém Kapském Městě.

Spolu s ním si v Jihoafrické republice lámalo hlavu nad matematickými úlohami dalších pět českých středoškoláků. Že jsou všichni opravdu nadaní, dokazuje i stejný počet bronzových medailí. Aby každý člen české reprezentace odjížděl z olympiády s nějakým drahým kovem na krku, se naposledy podařilo před šestnácti lety.

„Letošní olympiáda byla podobně náročná jako ty v minulých letech, možná spíš o trochu lehčí. Úlohy byly snadné i těžké, o stříbrné nebo bronzové medaili pravděpodobně rozhodoval nejtěžší pátý příklad," říká mladý génius z České Lípy, který si nepamatuje vzorečky, ale umí si je logicky odvodit. „Byl to pro mě skvělý zážitek, porovnat se se studenty z celého světa a reprezentovat Českou republiku. A pocit, když si jdete s vlajkou v ruce pro medaili před téměř sedmi sty lidmi, je zkrátka nezapomenutelný," dodává Tomáš Novotný

Mezinárodní matematická olympiáda je nejstarší soutěží svého druhu na světě. Letos proběhl již její 55. ročník, přičemž se ho zúčastnilo 560 soutěžících ze 101 zemí světa.

Českou republiku zastupovalo šest studentů středních škol, kteří se do Kapského Města probojovali z národního kola olympiády. Mezi celosvětovou konkurencí obsadili 32. místo, což je nejlepší umístění ČR v posledních letech. Medaile přitom získalo všech šest členů reprezentace.