Pojďme dodržovat zákony této země – vyzývají zemědělci Libereckého kraje, které dusí především nízké výkupní ceny mléka. Situace podle předsedy Regionální agrární komory Libereckého kraje Roberta Erlebacha je natolik kritická, že někteří hospodáři už začali rozprodávat svá stáda.

„Podle zákona by se mléko nemělo od chovatelů vykupovat za nižší cenu, než jsou jeho výrobní náklady. To se ovšem v současné době neděje, a proto vyzýváme k dodržování zákonů,“ uvedl na setkání zemědělců s některými politiky v pondělí 22. června v Liberci Robert Erlebach.

Jak zdůraznil, například mlékárna v Příšovicích má za loňský rok ztrátu 26 milionů korun. Pokud se ceny mléka nezmění, vyšplhá se ztráta chovatelů v kraji za tento rok až do výše 150 milionů korun, což představuje celou třetinu tržeb za prodané mléko. To se nyní vykupuje za 6 korun za litr, zatímco náklady na výrobu jednoho litru mléka se pohybují kolem 8 korun.

Demonstrování v ulicích nikam nevede

„To už může být pro některé drobné chovatele likvidační,“ podotkl Erlebach. „Nemá smysl, abychom demonstrovali v ulicích. To nikam nevede. Potřebujeme, aby za naše návrhy bojovali naši politici, proto jsme je pozvali ke společnému jednání. Chceme se z této krize dostat jinou cestou,“ doplnil s tím, že zemědělcům by pomohlo, kdyby dotace z Evropské unie získali dřív, než na konci roku, jak obvykle peníze přicházejí na účet.

„Na konci roku je pozdě, protože někteří chovatelé mohou zkrachovat dřív,“ vysvětlil Erlebach. „Nežádáme víc peněz, jen by mohlo některé zemědělce zachránit, kdyby evropské dotace přišly už třeba v září,“ doplnil.

V zemědělství pracuje v Libereckém kraji zhruba pět tisíc lidí. Průměrná hrubá mzda se tu pohybuje kolem 12 až 13 tisíc korun. Na chov dobytka a výrobu mléka jsou vázány další obory, především rostlinná výroba. Neboť to, co se vypěstuje na polích, z velké části spotřebuje dobytek. Jestliže budou chovatelé krachovat, dostanou se do existenčních problémů i pěstitelé.

„Jsme rádi, že jsme mohli zemědělce vyslechnout, protože bez informací o tom, co je pálí, si můžeme my v parlamentu vymýšlet cokoli,“ podtrhl předseda Senátu Přemysl Sobotka. „Můžeme apelovat na nynější přechodnou vládu, aby se nezbavovala odpovědnosti a pomohla tam, kde může,“ naznačil Sobotka.

Podle předsedy Senátu by se měli právě čerstvě zvolení europoslanci v Evropské unii zasadit o to, aby Evropský parlament zlepšil diskriminují postavení českých chovatelů.

„Je nutné změnit strategii přidělování dotací pro zemědělce jednotlivých zemí Unie. Bude to těžké, protože ti, kteří dostávají víc než ostatní, se samozřejmě nebudou ochotni svého přídělu zříci,“ řekl Přemysl Sobotka.