Letošní část modernizace veřejného osvětlení začala minulý týden na sídlišti Rumburských hrdinů. Odborná firma v následujících týdnech postupně vymění svítidla také například v celém Janově, na Hřebence, v ulicích Skalická, Bezručova, Brigádníků, Mařákova a Dvořákova. „Protože bude zapotřebí kvůli vyzkoušení nových světel zapojit celý rozvaděč, upozorňujeme občany, že nám nemusí hlásit rozsvícené veřejné osvětlení jako možnou poruchu,“ avizovala Šárka Vlková z technické správy města.

Město Nový Bor do stavby veřejného osvětlení a výměny zastaralých svítidel od loňského léta investovalo zhruba pět milionů korun. S financováním této části modernizace městu pomůže dotace z ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 3,4 milionu korun. Využití úspornějších LED svítidel by z městského rozpočtu mělo ušetřit až milion korun ročně.

Ekocentrum Včelín, Brniště.
FOTO: Stavba roku. Za Českolipsko soutěží dětské hřiště a ekocentrum

Nové osvětlení už mají obyvatelé v ulicích Žižkova, Zátiší, Úvoz, Havlíčkova, Jungmannova, U Rybníčku, Dobrovského, Odboje a U Studánky. „Tady jsme museli realizovat úplně nové veřejné osvětlení. To dosavadní bylo umístěné na stožárech nízkého napětí, které společnost ČEZ Distribuce odstranila v souvislosti s překládkou kabelového vedení do země,“ připomněla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová a doplnila, že v uvedené lokalitě je tak na 47 nových stožárů veřejného osvětlení. Vedle toho město vyměnilo výbojková svítidla za LED v ulicích Akátová, Lázeňská, Zátiší, Vodní, U Vodárny, Sloupská a Kalinova u základní školy a u většiny přechodů pro chodce.

Protože ČEZ Distribuce bude i letos pokračovat v překládání vrchního vedení do země, město postaví nové veřejné osvětlení také v ulicích Liberecká, Nerudova, Vančurova, Mánesova a Štursova. V roce 2024 a 2025 pak bude investovat do veřejného osvětlení ještě v ulicích Komenského, Na Slovance, Lužická a Jungmannova. Kromě toho město plánuje výměnu další tisícovku svítidel. Ta proběhne v závislosti na získání dotace, o níž letos bude Nový Bor žádat.