Jiní si vybaví roje otravných komárů, neprostupnou mlhu a hrobové ticho. Že mokřady jsou ve skutečnosti něco zcela jiného, o tom se můžete přesvědčit na Dni otevřených dveří v Mokřadech Jablonné.

Před třemi lety skládka, nyní unikátní místo pro lidi i pro přírodu. Divoká příroda jen pár minut chůze od centra Jablonného. A právě zde Čmelák Společnost přátel přírody připravil Den otevřených dveří s neobyčejným programem.

Akce se koná 28. května od 10:00 do 17:00, společně se Slavnostmi města. „Návštěvníci se mohou těšit například na netradiční objevné cesty v doprovodu rusalky, během kterých se dozvíte, proč mají mokřady smysl, dále na taneční vystoupení, zkoumání podvodního života s vodníkem, opékání buřtů s paní mlynářkou nebo mnoho hravých zastavení, ve kterých na vlastní oči uvidí, jak nás mokřady chrání," láká odborná pracovnice v ochraně přírody Dagmar Najmanová.

Mokřady Jablonné se nacházejí u zámku Nový Falkenburk, přibližně 5 minut cesty z centra Jablonného v Podještědí. „Na akci se nejvíc hodí boty do přírody, a protože podvodní život zkoumáme u vody, dětem doporučujeme holínky. Na objevné cesty jsme si pro návštěvníky připravili malý kvíz, tak si nezapomeňte vzít do kapsy i tužku," dodává Adam Babka z oddělení propagace.