Při pátrání po bednách, které ukryla ustupující německá armáda na konci druhé světové války v okolí Melbortic a Verneřic na Českolipsku, narazil tým hledače štěchovického pokladu Josefa Mužíka na záhadu nikdy nenalezených amerických letců.
Ti přišli o život při lynčování německými sedláky na konci druhé světové války, když opustili své zasažené letadlo během návratu z bombardování města Ústí nad Labem.
Místo jejich hrobů do dnešního dne ještě nikdo neobjevil.
Při bližším pátrání našel Josef Mužík pamětníka, který označil místo, jež velmi nápadně v minulosti připomínalo čtyři hroby. Právě tolik bylo sestřelených pilotů, kteří zde přišli o život.
Vyluští Josef Mužík tuto přes šedesát let starou, doposud neobjasněnou záhadu zmizelých letců?
„V současnosti intenzivně pracujeme na objasnění této záhady. Starostové obcí Melbortice a Verneřice nám vycházejí maximálně vstříc,“ řekl Josef Mužík. „Nic už tedy nebrání tomu, abychom rozluštili další tajemství konce druhé světové války,“ dodal Josef Mužík.
Podle jeho slov se v nejbližších dnech chystá se svým týmem hledačů pokladů a záhad odkrýt záhadné místo o němž se domnívá, že jsou to hroby amerických letců.
Co však na místě skutečně najde, netuší ani on sám.
„Možná tam bude úplně něco jiného. Napadají mě právě ty bedny, po kterých jsem zde pátral. Může se stát také to, že nenajdeme vůbec nic. Doufám však, že podklady, které mě dovedly až sem se nemílily a ostatky amerických pilotů skutečně najdeme,“ sdělil na závěr Josef Mužík.

Další zprávy z regionu najdete zde