Pro zvěř ve volné přírodě mohou mrazivé dny spolu s nedostatkem potravy znamenat velké ohrožení. Aby přežila zimu bez větších problémů, musejí myslivci pravidelně plnit krmelce kvalitní potravou. Přikrmují se i zubři v Ralsku. Největším problémem pro zvěř jsou lidé.

Noví zubři dovezení do obory v Ralsku překvapili myslivce. Původně stádo čtyř krav a jednoho býka se po příjezdu rozrostlo o dalšího člena.
Stádo zubrů v Ralsku posílilo

„V tomhle počasí by lesní zvěř měla šetřit energii. Například pokud by srny proháněl pes, můžou mít zápal plic, nebo mohou spotřebovat hodně energie, která je v tomto počasí drží při životě, a pak mohou i umrznout,“ popisuje myslivec Jan Filip, jehož revírem je Okrouhlá a Slunečná na Českolipsku.

Aby byla tuková zásoba zvěře lepší, chodí ji myslivci dvakrát týdně přikrmovat. „Jídelníček se skládá ze tří nejdůležitějších věcí, což je objemové krmivo, tedy seno, jadrné krmivo jako kaštany a ječmen a po celý rok je důležitá sůl, která je bohatá na minerály. Skvělé jsou potom sušené jeřabiny, které jsou plné vitamínů,“ upřesňuje myslivec.

Zubří rodinka v oboře Židlov se z pěti kusů rozrostla na třiadvacet.
Zubrům život v oboře svědčí. Stádo dál roste

ŘEPA PRO ZUBRY

Přikrmují také v oboře Židlov v Ralsku. Zvěře je tam spousta. „V oboře máme 34 zubrů a 850 kusů jelení zvěře. Máme tady osmnáct krmelců, které denně plníme. Během zimní sezony, která u nás začíná po říji, což je období září až říjen, přikrmujeme hlavně senem nebo řepou, a to do té doby, než naroste první tráva, což je většinou polovina dubna až začátek května,“ sděluje vedoucí myslivosti ve Vojenských lesích a statcích v divizi Mimoň Miloslav Zikmund.

Největší přežvýkavec Evropy bude možná žít v Ralsku ve zcela volné přírodě. Lidé se bát nemusí, zvíře je plaché, nevyhledává lidskou společnost a vyhýbá se hlavním cestám.
V Ralsku možná budou další zubři. Na divoko, mimo oboru

RADĚJI ŽÁDNÉ ROHLÍKY

K zimním příkrmům myslivci apelují na veřejnost, aby zvážila, co do krmelce dá. „Jelení zvěř nemá uzpůsobený žaludek na to, aby přijímala výrobky z mouky. Pak tedy vzniká více škody než užitku. Například černá zvěř s pečivem problém nemá. Pro srny a jeleny je do jídelníčku lepší zařadit žaludy, kaštany, sušené letniny, jako jsou maliny či ostružiny. Ale jsou to i jablka nebo řepa. Určitě ovoce nesmí být nahnilé, ale čerstvé,“ doplňuje Zikmund.

Stádo v bývalém vojenském prostoru patří mezi největší v Česku.
Stádo zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralsko prospívá