V Kunraticích u Cvikova a Kuřívodech fungují jediné dvě Pošty Partner na Českolipsku. Obyvatelé obcí jsou bez výhrad spokojeni, podle provozovatelů projekt funguje.

V Ralsku-Kuřívodech převzal poštovní služby na svá bedra přímo městský úřad, který zřídil provozovnu v místním informačním centru.

„Zatím to funguje k naší spokojenosti, předtím jsme měli jen výdejní místo a od 1. února letošního roku jsme to rozšířili o partnerskou pobočku, kterou zřizuje město. Obyvatelé Kuřívod jsou spokojení," říká starosta Ralska Miloš Tita.

V soukromých rukou

Jinou variantu, kterou Česká pošta nabízí, je převzetí poštovního místa soukromníkem, například prodejcem potravin, jak je tomu v Kunraticích u Cvikova. Přepážku ve svém koloniálu zřídila za pomoci obce místní živnostnice.

„Místní podnikatelce jsme pomohli projekt rozjet a následně jsme jej na ní převedli. Je to neskutečně dobré, lidé jsou spokojeni. Dřív totiž byla pošta otevřená jen hodinu dopoledne a hodinu odpoledne. Teď je otevřená stejně jako je ten obchod, do pěti odpoledne," říká starosta Kunratic Karel Minařík.

Pošta Partner je tedy projekt, kdy Česká pošta převede takřka všechny poštovní přepážkové služby na externího provozovatele. Loni představil státní podnik upravený projekt Pošta Partner, kterým upravil podmínky pro spolupráci.

„Provozovatelům nabízí vyšší finanční motivaci, například v podobě bonusů za rozšíření hodin pro veřejnost. Snížily se i sankce za nedodržení podmínek," řekl pro Deník mluvčí České pošty Matyáš Vitík, který naznačuje i důvody, pro které mnozí provozovatelé na nabídku České Pošty nekývli. Neoficiálně Deníku několik z nich potvrdilo, že je odrazuje nízký příspěvek od České pošty, uložené povinnosti a administrativní náročnost, nehledě na pracovní úvazek navíc, který musejí zajistit. Provozovatel musí navíc zajistit odpovídající prostor, technické vybavení pak dodá Česká pošta.

„Jsem opravdu ráda, že tu poštu tady udělali. Já už jsem starší a někam pořád jezdit je pro mne obtížné, musím pak volat vnukovi a ten nemá vždycky čas. Často mi chodí balíky a občas musím nějaký poslat zpátky, což dřív na výdejně nešlo a já musela až do Mimoně," říká Jana, obyvatelka Kuřívod. I dalším dotazovaným občanům v obou obcích se slušná pracovní doba a standardní služby líbí.

Zatím nikdo další

Podle našich informací se na Českolipsku žádná další pošta transformovat prozatím nebude. V plánech České pošty je ale do budoucna další omezení počtu vlastních poboček.

„Platí původní propočty, kdy v roce 2025 bude v České republice 2 500 pošt Partner a zbylých přibližně 700 pošt bude představovat páteřní pobočkovou síť České pošty," říká ředitel úseku řízení pobočkové sítě Hanuš Thein.

V menších obcích jsou pošty jednou z nejvyužívanějších služeb. Jejich občané se ale nemusí bát, že o svou pobočku jen tak přijdou. „Pokud se nedohodneme se svým potenciálním partnerem, obcí nebo soukromníkem, místní pobočku nezrušíme a nadále budeme zajišťovat poštovní služby tak, jak nám to ukládá zákon," potvrdil Deníku mluvčí České pošty Matyáš Vitík.