Stavba nového mostu přes Moskevskou ulici v České Lípě pomalu finišuje. Kvůli takzvanému homogenizování povrchu, budou muset řidiči po čtyři dny od čtvrtka 17. do neděle 20. listopadu páteřní dopravní stavbu objíždět širším centrem České Lípy.

„Silnice I/9 bude neprůjezdná již od světelné křižovatky ulic Borská Purkyňova Okružní," uvádí tisková mluvčí města Česká Lípa Monika Bayerová.

Objízdná trasa povede po silnici II/262 a dále po místních komunikacích ulicemi Purkyňova, Moskevská, U Synagogy, Erbenova a Sokolská.

Vhodný termín

„Naštěstí to vychází na tento volný termín. Předpokládám, že nebude tak silný provoz. Rozhodně s tím ale počítáme a připravujeme zvýšený dohled nad objízdnou trasou," říká vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Policie ČR Martin Markl.

Silnice I/9 od Nového Boru na Prahu patří k nejvytíženějším komunikacím v České Lípě. Denně po ní projede kolem 15.000 automobilů. Rekonstrukce mostu nad Moskevskou ulicí se připravovala několik let. Začala letos na jaře, doprava v opravovaném úseku je řízena kyvadlově. Krátkodobá úplná uzavírka je potřeba kvůli takzvanému zmonolitnění, což je připojení jedné poloviny mostu k druhé. Od pondělí bude provoz opět kyvadlový.

Hotovo by mělo být do konce roku. „Počítám, že ještě měsíc nám to potrvá. Záležet bude samozřejmě na počasí," říká stavbyvedoucí Jakub Hromádka.

Rekonstrukce bude stát zhruba 37 milionů korun.