VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Dlaskově statku se k vám vrátí dětství

Turnov /FOTOGALERIE/ - Nová expozice přiblíží život v kuchyni našich babiček a prababiček. Název „Chléb se peče, polévka se vaří“ napoví.

15.4.2011
SDÍLEJ:

EXPOZICI, v níž nechybí ani velikonoční stůl, můžete navštívit na Dlaskově statku u Turnova denně, kromě pondělí, od 9:00 do 16:00, od května do 17.00 hodin.Foto: Deník/Petr Šimr

V rohu světnice si hrají u kolébky děti, z pece hřeje příjemné teplo, jizbou se line vůně čerstvého chleba. V rohu u stolu pomáhají šikovné ruce zdobit sváteční koláče. Mákem, tvarohem, ale hlavně povidly, kterých bývalo dostatek. Hospodyně je dělaly ze švestek, jablek i hrušek. Co sad urodil, uměly jejich zručné ruce vylisovat, usušit, zavařit… Ale dnes je den, kdy se peče chleba.

Chleba, to je dřina

„Na statcích se pekl jednou za čtrnáct dní, protože to bylo pracné. V takovém středně velkém stavení kynulo až třicet bochníků,“ vysvětluje mi Vladimíra Jakouběová. Ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově a zároveň autorka expozice s názvem Chléb se peče, která je pro návštěvníky připravena na Dlaskově statku u Turnova.

V obrovské díži kyne těsto, na lavici pod oknem čekají bochníky. „Chtěli jsme docílit toho, aby to tu vypadalo skutečně jako za časů babiček, kdy byla světnice plná, protože to bylo jediné místo v domě, kde bylo teplo, kde si hrály děti a hospodyně vykonávaly všechny práce,“ ukazuje mi paní ředitelka světnici, kde je iluze tak dokonalá, že jsem figuríny v rohu málem pozdravila.

Dřevěná díže na zemi je obrovská, představím si, jak těžce se muselo kopistem zadělávat. Co je proti tomu moje vařečka a těsto na dvě vánočky…

„Byla to opravdu dřina. Však se také naši předci nedožívali vysokého věku, moje babička umřela ve čtyřiačtyřiceti, dřina na statku k tomu určitě přispěla,“ prolíná vyprávění o historii Pojizeří s minulostí vlastního rodu ředitelka turnovského muzea. „Tuhle práci musely zvládnout ženské, muži do kuchyně nechodili, ti se starali o pole a velká zvířata. Ostatní bylo na ženách. Už jen když musely kromě ostatní domácí práce denně navařit pro hospodáře, čeleď a všechny děti, to nebylo lehké,“ vypráví.

Když se upekl chleba, ze zbytku těsta se připravovaly placky. „Jedly se k polévce nebo jako příkrm místo brambor či knedlíků. Pak šly do pece cihly. To byly velké buchty, na pekáč se vešly tak dvě, tři – proto ten název. Jedly se v týdnu s bílou kávou, praženou z cikorky,“ popisuje všední den na statku Vladimíra Jakouběová.

Buchty s náplní a nejrůzněji zdobené koláče, které se na mě smějí vytažené z pece, se ve staveních pekly jen o svátcích a nedělích. „Naši předci hodně dřeli, ale na druhou stranu uměli ctít a slavit svátky, včetně nedělí. Poseděli, pobesedovali se sousedy, sešli se s rodinou. V jejich životě panoval určitý řád, který se z našeho života vytratil, stejně jako sousedské a rodinné vztahy,“ vrací se k minulosti ředitelka Jakouběová.

Vracet lidem kousek historie obyčejného života má jako etnografka v popisu práce. „Kdyby se nepodařilo nic jiného, než vrátit lidem tradice jejich kraje, místa, kde žijí a vyrůstají jejich děti, k němuž se vážou jak zvyklosti, tak i příběhy obyčejných lidí, tak to není marná práce,“ říká, když se z vlídně vytopené vesnice přesouváme do přilehlé komory.

Jak se dělá sýr

Tady návštěvníci uvidí, jak se vyráběl sýr. V misce je hrouda tvarohu, o kus dál homolky zabalené v kouscích plátna. Tvaroh se vysušil, sýr získal kulatý tvar a sýr se pak dosoušel o kus dál na prkně. „Hospodyně je posypaly kmínem, ochutily různými bylinkami. Byly vynalézavé, ale hlavně uměly využít vše, co rostlo na zahradě i za humny. Tymián, dobromysl, meduňku. Bylinky pomáhaly nejen v kuchyni, ale také v domácí medicíně,“ popisuje paní ředitelka.

Prohlížím si různé nádoby, v jedné se uskladňovalo naložené maso, v druhé zelí. Všechno bylo při ruce a hlavně se konzumovalo podle ročního období. I v tomhle panoval řád. Maso se konzumovalo, když bylo po zabíjačce, před velkými svátky. Když se dojedlo, držely lidé půst. Ten měl nejen náboženský význam, ale hlavně si lidé vyčistili organizmus, než zase přišly třeba Velikonoce a s nimi hodování. Od zabíjačky zůstalo nejtrvanlivější uzené maso, z něhož se pekly velikonoční lahůdky, jako třeba hlavička – pokrm z vajec a uzeného.

I tohle bylo chytře vymyšlené, či spíše vycházelo z podstaty věci. „Před Velikonocemi panovaly všude velké přípravy, pekly a vařily se velikonoční pokrmy, které se světily v kostele a pak se o hlavních svátcích konzumovaly. Proto vejce, proto uzené, proto kynuté těsto. Všechno to bylo trvanlivé, aby hospodyně mohly vše napéct dopředu a svátky si v klidu užít. Vařilo se naposledy na Bílou sobotu,“ popisuje mi paní ředitelka další část expozice v horním patře, která je zasvěcena velikonočnímu stolu.

Nechybí tu beránek, už zmíněná velikonoční nádivka, kaše, vaječná omeleta, pučálka z hrachu a bochánky. Každý pokrm má svou symboliku a svůj význam. Obdivuji jednoduchou a přitom efektní dekoraci na stole. Věnec z kynutého těsta, v něm zapíchnuté čtyři větvičky kočiček, ozdobené prázdnými vejci, takzvanými výdunky, nahoře svázané červenou mašlí.

Sen labužníka

V další části expozice si prohlížíme přípravu ovoce a přes černou kuchyni se vracíme na zápraží. Černá kuchyně je vlastně zadní část pece, kudy se sázel chléb, na policích jsou pekáče se zavařeným a naloženým masem, nad nimi visí klobásky. Sen labužníka v reálu.

Ono ale jako všechno v životě bylo něco za něco, napadá mě, když se vydáváme do bývalého chléva, který je změněn v expozici polního nářadí. Kosy na obilí, cepy a další druhy nářadí, které ani nedokážu pojmenovat. Hrábě, které sotva dneska uzvedne pořádný chlap, patřily při polních pracích do rukou ženám. Hrabiště s dřevěnými, ale leckdy i kovovými zuby měří na šířku přes metr. Ty, s nimiž leckdy s trochou nevole dneska pohrabujeme miniaturní trávníčky, jsou proti nim dětskou hračkou. Na stěnách visí zvětšené fotografie. Jejich stáří odhaduji na sto let.

Možná míň. Idylu starých časů stírají udřené pohledy lidí na nich. Těžkou práci jsme nechali minulosti. Udržujeme se a ve svém stále se prodlužujícím věku připomínáme spíš dcery a syny našich dávných vrstevníků. Loučím se pohledem do minulosti. Do duše se mi vrací dětství a cestou k městu údolím Jizery přemýšlím, jestli jsme dnes, přes všechno to pohodlí a krásu, šťastnější.

Autor: Jana Švecová

15.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Obsluha strojů na výrobu výrobků z cementu, kamene 22 500 Kč Obsluha strojů na výrobu výrobků z cementu, kamene a ostatních nerostů STROJNÍK KOLOVÉHO NAKLADAČE, OBSLUHA MOBILNÍ TŘÍDÍCÍ LINKY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: provozovna Dubnice, okr. Česká Lípa , Optimální nástup: 1. 2. 2019, Náplň práce: obsluha a údržba kolového nakladače při expedici kameniva a výrobě štěrkopísku, obsluha a údržba mobilní třídírny, obsluha speciálních strojů (kropicí vůz), další práce dle požadavků a pokynů mistra pískovny či vedoucího sektoru , Požadujeme: průkaz strojníka kolového nakladače, ŘP skupiny C s odbornou a zdravotní způsobilostí, flexibilitu, fyzickou zdatnost , Uvítáme: průkaz svářeče (paliče), praxi při hornické činnosti , Nabízíme: pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou, 5 týdnů dovolené na zotavenou, příspěvek na stravování (stravenky v hodnotě 100 Kč), náborový příspěvek 10.000,- Kč, nástupní mzda od 22.500,- Kč včetně 50 % prémií ze základní mzdy, roční odměny, program benefitů Flexi Pass, pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu zaměstnavateli, možnost nákupu zaměstnaneckých akcií, příspěvek na kartu Multisport, po roce trvání pracovního poměru možnost příspěvku na penzijní pojištění. Pracoviště: Eurovia kamenolomy, a.s.-023 lom dubnice, 471 26 Dubnice pod Ralskem. Informace: Václav Mikoláš, +420 725 752 912. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 20 000 Kč Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme praxi min. 2 roky. Vyučení v oboru a zdravotní průkaz podmínkou!, První kontakt pouze telefonicky nebo emailem!. Pracoviště: Kdg catering s.r.o. - yukon club, Šluknovská, č.p. 3098, 470 01 Česká Lípa 1. Informace: Kučera, +420 732 486 753. Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 19 000 Kč Sociální pracovníci specialisté v oblasti péče o zdravotně postižené Pracovní konzultant v podporovaném zaměstnání. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo: Česká Lípa, Úvazek: celý (8 hodin denně), Počet volných míst: 1, Nabízíme: , - zajímavou, různorodou a kreativní práci v kanceláři i v terénu , - zaškolení, metodické vedení, supervizi, další rozvoj a vzdělávání, - 5 týdnů dovolené, - home-office, teambuilding, Náplň práce:, - individuální a skupinová práce s lidmi se znevýhodněním za účelem zvyšování jejich dovedností a za účelem podpory získání zaměstnání - poskytujeme sociální rehabilitaci formou podporovaného zaměstnávání, více na www.rytmusliberec.cz, - spolupráce se zaměstnavateli (aktivní vyhledávání, konzultace, poradenství), dalšími sociálními službami a institucemi, rodinami, opatrovníky), - prezentace služby veřejnosti, Požadavky:, - odborná způsobilost dle zákona o sociálních službách - § 110 sociální pracovník , - možný souběh s dokončovaným studijním oborem, - praxe v oboru výhodou , - zodpovědný přístup k práci, tvořivé a otevřené myšlení, samostatnost a aktivní přístup k řešení úkolů, komunikační schopnosti, flexibilitu, trpělivost, schopnost pracovat samostatně i v týmu, Nástupní plat: od 19 000 do 22 000 Kč + po zkušební době možnost využívat zaměstnanecké benefity , Nástup: dle dohody již v průběhu prosince 2018 až leden 2019, Kontakt: Ing. Antónia Dechťarová - 773 800 661, Bc. Nikola Tschertnerová - 773 639 965, Životopis a motivační dopis zasílejte na rytmusliberec@seznam.cz, případně na adresu Palachova 504/7, 468 41 Liberec 1 do 16. 12. 2018 - vybraní uchazeči budou telefonicky přizvání k výběrovému řízení, které proběhne v liberecké kanceláři (Palachova 504/7, Liberec 1, 460 01). , Zaměstnavatel si vyhrazuje právo výběrové řízení kdykoliv zrušit. Pracoviště: Rytmus liberec, o.p.s. - 001, Školní, č.p. 2213, 470 01 Česká Lípa 1. Informace: Antónie Dechťarová, +420 485 100 626,773 800 661. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 20 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodejce nových vozů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Minimální praxe v oboru 3 roky, znalosti a zájem o auto-moto, ŘP sk. A, angličtina výhodou, komunikativnost, přátelský a obchodní přístup, loajalita, orientace na plán, , týmová práce. Nutno mít zkoušku podle zákona o spotřebitelském úvěru (Kat. II - Vázaný spotř. úvěr), Benefity: telefon, notebook, zaměstnanecké akce, přátelský kolektiv a další výhody., První kontakt emailem.. Pracoviště: Dorda s.r.o., Žitavská, č.p. 3112, 470 06 Česká Lípa 6. Informace: Matouš Vích, +420 775 111 150.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Českolipští Démoni zůstávají na předposledním místě tabulky.

Démoni dostali sedmičku na půdě Plzně

Benátská! s Impulsem má Europe.
1

Festival Benátská! už se chlubí prvními hvězdnými „úlovky“

FOTO: Dílny i jarmark. Ve Stráži pod Ralskem zavládl duch Vánoc

Stráž pod Ralskem – Kulturní dům U Jezera ve Stráži pod Ralskem dýchal o víkendu vánoční atmosférou. Organizace Panda Sport uspořádala v sobotu tradiční Vánoční dílnu. Pro malé i velké návštěvníky byla na sále připravena celá řada stanovišť, kde si mohli vyrobit nejrůznější vánoční dárky a dekorace jako svícny, ozdoby na stromeček nebo andělíčky.

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 7. až 9. prosince 2018.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili - miminka 49. týdne 2018

Česká Lípa - Miminka narozená v uplynulém týdnu. K blahopřání všem šťastným rodičům se připojuje i redakce českolipského Deníku.

FOTO: Vánoční ozdoby z Poniklé na seznam UNESCO? Zkusí to zas

Poniklá – Z dětství je zná téměř každý. Hvězdy, košíčky, andělé, ale třeba i letadélka z drobných perliček. Vánoční ozdoby z časů našich babiček. V Poniklé na Semilsku se z foukaných perlí vyrábějí více než sto let.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT