Ze Země se ztrácí kluci. Přesně v den svých osmých narozenin beze stopy zmizí a nikdo tomu nedokáže zabránit. Lidé ztratili veškerou naději, dokonce si už ani nekladou otázky kdo, kam a hlavně proč chlapce unáší. Dvanáctiletý Petr však nezmizel. Tak začíná nová kniha nazvaná Já, Finis od libereckého spisovatele Václava Dvořáka. Na její vydání shání peníze pomocí crowdfundingové kampaně. Se svou první knihou Písečníci a bludný asteroid bodoval u čtenářské obce, titul získal ocenění Kniha roku Libereckého kraje.

„Jednou se mi zdála noční můra, že se moji kluci ztratili. Když jsem ležel a užíval si úlevy, že vše byl jen zlý sen, napadlo mě, že by to nebyl špatný námět na příběh,“ svěřil se autor. „Kampaň je pro mě způsobem, jak dát o knize Já, Finis vědět, ale rovněž prostředkem, jak alespoň částečně financovat náročné vydání bohatě ilustrované knihy, zejména ve složité době nepřející nejen knihám,“ vysvětlil Dvořák.

Já, Finis - videoupoutávka

Zdroj: Youtube

Finální částku stanovil na sto tisíc korun, která pokryje předtiskovou přípravu, tedy práci ilustrátora, korektora a grafika. „Větší položkou bude tisk, na který sháním peníze i jinde. A pokud se vybere více peněz, pokusíme se knihu opatřit ještě více ilustracemi. Doufám, že se mi podaří zase uskutečnit pár pěkných akcí. Třeba křest knihy, bude-li to v září možné,“ dodal spisovatel.

Lidé, kteří podpoří jeho kampaň, obdrží podepsaný titul Já, Finis, budou uvedeni v knize v poděkování a každá kopie bude mít vlastní číslo. Dalšími odměnami je připínací placka, záložka a sada pohlednic či kalendář s ilustracemi. „S jednou z prvních verzí rukopisu jsem se zúčastnil soutěže o Cenu Karla Čapka, kde se umístila na 4. místě. Od té doby jsem pracoval na jeho vylepšení. Věřím, že projekt bude úspěšný a kniha se na pultech knihkupectví objeví letos v září,“ podotkl Dvořák.

Knihu Já, Finis můžete podpořit ZDE

O podporu usilují i další zájemci. Výzvu na stránkách Hithitu uveřejnil také majitel zámku a cestovatel Oldřich Kilián a jeho manželka Zdena, která zde působí jako princezna a průvodkyně. „Byl jednou jeden pohádkový zámek v Horní Libchavě, kde žila celá královská rodina, která hrála dětem pohádky pro radost. Pak ale přišel zlý, zákeřný a neviditelný nepřítel, který jim chtěl zamezit v rozdávání radosti. Pomozte nám, ať se mu to nepovede!“ napsali autoři.

„Vybraná částka půjde především na provoz zámku. Pokud by se nám podařilo vybrat více, mohli bychom dokončit pozastavené projekty. Odměny jsou například látková zámecká taška, koláčky naší pekařky, lapač zlých snů, VIP vstupenka, dětská oslava narozenin. A nové nevšední odměny přibývají i teď,“ doplnila Kiliánová. Potřebují získat 50 000 korun, aktuálně se podařilo vybrat více než polovinu.

Zámek v Horní Libchavě můžete podpořit ZDE

Spolek Motyčkovic klika, který pořádá různé tvořivé akce a tábory pro děti, se před dvěma lety přestěhoval z centra města do staré fabriky v libereckých Kateřinkách. Druhé patro budovy provizorně upravili pro svou činnost, jejich nadšení ale zbrzdil zbědovaný stav nového sídla. „Ani současná korona situace nám nevzala chuť do práce a nadšení. Pokročili jsme i na úpravách v prvním patře. Nicméně naše prostředky se ztenčují a budeme rádi za podporu,“ nastínila důvod vytvoření kampaně na Hithitu zakladatelka spolku Věra Motyčková

Spolek Motyčkovic klika můžete podpořit ZDE

Kdo se rozhodne podpořit právě tento projekt, může si vybrat z celé řady odměn, od originální placky či tašky přes papírové loutkové divadlo a sadu tří karetních her až po návštěvu pokoje Láryfáry či tvořivý víkendový pobyt v Klice. „Vybrané peníze využijeme na nákup stavebního materiálu, základního vybavení koupelen a dalších prostor,“ dodala Motyčková.

Klika jinýma očima

Zdroj: Youtube