„Kapličky byly nejprve vyzdobeny malbami, na přelomu 17. a 18. století je nahradily dřevořezby neznámého autora. Bylo jich celkem 14, v poslední kapličce byla soška Panny Marie," řekl ředitel Územní památkové správy Sychrov Miloš Kadlec. Dřevořezby v kapličkách přežily nejenom celé 18. a 19. století, ale i druhou světovou válku.

V padesátých a šedesátých letech 20. století se začaly ztrácet. Tehdejší kastelán proto usoudil, že bude lepší, když zbylé výjevy vynese na hrad, kde byly vystaveny v Purkrabském paláci. I zde se ale pravděpodobně některá ztratila, proto bylo zbylých jedenáct odvezeno do muzea v České Lípě, kde jsou vystaveny v Bieberově kapli.

V březnu 2014 pak při pracích před zahájením sezony objevil kastelán jednu z postrádaných dřevořezeb. Poté, co prošla rukama restaurátorů, je dnes na hradě vystavována při výjimečných příležitostech. Medializace nálezu pak pomohla objevit i zbylé dvě ztracené dřevořezby, které měli soukromí vlastníci.

Nevěděli, co mají

„Ti lidé ani nevěděli, co doma mají. Tím, jak se o tom psalo a někde to občas bylo i vyfocené a pak se přišli podívat, když jsme to vystavovali, tak si uvědomili, že to vlastně patří do té sbírky a ozvali se nám," řekl Kadlec. Za jednu dřevořezbu zaplatili památkáři 30.000 korun, což byl znalecký odhad, další nyní dostali darem. Hodnota celého souboru je však podle Kadlece mnohem větší, přestože má dva vlastníky. Jedenáct dřevořezeb je v českolipském muzeu a patří tak Libereckému kraji, zbylé tři vlastní stát

Královský hrad Bezděz je jednou z nejcennějších stavebních památek Libereckého kraje, postavit ho nechal zřejmě v 60. letech 13. století český král Přemysl Otakar II., aby chránil obchodní stezku z Prahy do Žitavy. Do české historie se hrad zapsal mimo jiné jako místo, kde byl uvězněn pozdější král Václav II. s matkou Kunhutou. Kapličky u cesty na hrad nechala v roce 1686 postavit hraběnka Marie Anna z Valdštejna. Celkem jich bylo 15 a lemovaly cestu desetitisíců poutníků, kteří se na Bezděz přicházeli poklonit černé Madoně Montserracké. Tu na hrad přivezl v roce 1666 řád montserratkých benediktinů.