Vandalové, kvůli kterým tato část Nového Boru nechvalně proslula hlavně v posledních měsících, už tam neobtěžují. Alespoň tedy zatím.

Nestává se to často, kdy petice nezapadne do ticha, ale lidé žijící v těsné blízkosti hřiště, vyhráli. Zhruba 134 podpisů radnici rozhýbalo k bleskovému řešení.

„Je to jako mávnutím kouzelného proutku, jde o razantní zlepšení," chválí Erika Ochová, členka petičního výboru.

Ten zhruba před měsícem naléhavě žádal radnici o zajištění ochrany veřejného pořádku. „Scházejí se zde osoby, které zcela evidentně užívají návykové látky nebo jsou pod jejich vlivem, a také úmyslně devastují zdejší zařízení," vzkázali mimo jiné lidé prostřednictvím petice.

K vygradování nespokojenosti místních mohl pomoci například kontejner zavěšený na sportovním hřišti nebo rozházené balíky sena či dopravní značky, se kterými si vesměs mladí vandalové s chutí „pohráli".

„Někdo tam šel v půl šesté večer a z hřiště se ozvalo jo, už zase sem táhnou s tím parchantem. Trápilo nás to hodně, chodili nám trhat ovoce na zahradu, lámali naše ploty, zvonili na zvonky," líčí Ochová.

Novoborská radnice nyní v souvislosti s peticí dokonce uvažuje o pořízení kamerového systému. Zařízení, které by zajistilo kvalitní přenos přijde na zhruba 300 tisíc korun.

„Nejde jen o pořízení kamer, v tuto chvíli řešíme otázku přenosu, to je největší technický problém," říká dosavadní starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Pořízení či nepořízení kamer nyní závisí na rozpočtu města.