Někteří řidiči se rozhodli, že už přezují svému plechovému miláčkovi zimní pneumatiky na letní. A to i přes to, že podle zákona mají mít zimní gumy až do 31. března. Navíc ráno teploty stále klesají k bodu mrazu. Přezutí pneumatik pak majitele aut vyjde na zhruba pět stovek.

Hrozí jim pokuta

„Řidiči už k nám začínají pomalu jezdit přezouvat. Největší nával ale bude po konci března,“ shodují se majitelé pneuservisů a autoservisů na Českolipsku.

I když v posledních několika dnech dosahují odpolední teploty až hranice 20 stupňů Celsia, v noci pak klesají až k nule. Zcela běžná je tak zatím situace, kdy ráno musíme seškrabávat led z oken aut. Právě proto někteří automechanici na Českolipsku přezutí zimních gum na letní zatím řidičům nedoporučují.

Novela silničního zákona, která řidičům přikazuje mít zimní gumy, platí od prvního listopadu loňského roku. Od tohoto data až do 31. března budou muset řidiči každoročně mít na svých kolech zimní pneumatiky, tedy gumy s minimálně čtyři milimetry hlubokým vzorkem.

A to nejen v případech, kdy je na silnici souvislá vrstva sněhu, ale i v situacích, kdy se dá předpokládat, že komunikace namrzne.

Pokud pak policisté při kontrole zjistí, že na zledovatělé vozovce má řidič letní gumy, můžou mu na místě dát až dva tisíce korun pokuty a ještě mu strhnou jeden bod.

„Přezouvání na letní gumy se u nás začíná pomalu rozjíždět, jezdí zatím nejvíce motorkáři. Podle mého názoru ale někteří řidiči nebudou přezouvat vůbec. Spousta lidí má hluboko do kapsy a nemůžou si dovolit kupovat dva druhy pneumatik a ještě platit za přezutí. Proto někteří raději celý rok jezdí na zimních gumách,“ podotkl Václav Podzimek z Autoservisu a pneuservisu Podzimek v České Lípě.

Objednávat se zatím řidiči nikde nemusí. „V současnosti dorazí přezout tak jeden člověk denně. Jezdit začali na začátku týdne. Asi je zlákalo teplé počasí,“ řekl Jiří Prokop z autoservisu ve Cvikově.

Samozřejmostí mnohdy je, že pneumatiky řidiči koupí přímo v servisu. Jejich cena se odvíjí především od velikosti kol, které na autě jsou. Na ty nejmenší stojí gumy okolo sedmi stovek za jedno. Za čtyři tak lidé dají skoro 3 tisíce.