Nové molo bude lákadlem pro turisty i přístavištěm pro pravidelnou letní lodní dopravu a pro lodě rekreantů. Nahradit má stávající, o sedm metrů kratší molo, jehož konstrukce je ve špatném stavu.

„Když se vypustilo jezero, tak se odkryly části konstrukce stávajícího mola a už vizuálně to nevypadalo dobře. Proto jsme pozvali projektanta a požádali jsme ho, aby udělal průzkum a sondy, v jakém stavu molo opravdu je. A ukázalo se, že je v havarijním stavu," říká starostka Doks Eva Burešová.

Než se napustí jezero

S budováním konstrukce nového mola se ve Starých Splavech musí začít co nejdříve. „Je potřeba využít vypuštění Máchova jezera, současnou konstrukci mola zbourat a postavit tam novou. Za plného stavu vody by to udělat nešlo," vysvětlil na jednání zastupitelstva v Doksech autor architektonické studie stavby, mostní inženýr David Mareček.

Molo na technickém výkresu. Vizualizace jeho podoby budou k dispozici, až se bude připravovat svrchní část lávky. „Nemůžeme celou věc ani odkládat na další vypouštění Máchova jezera, protože to je hodně nejisté. Určitě nebude příští rok, možná bude za dva roky, ale je to s otazníkem, protože to souvisí s odbahňováním dokeské zátoky, na které musí AOPK získat dotaci," doplnila dokská starostka.

Konstrukce mola bude postavená na speciálních mikropilotech, zapuštěných do pískovcového dna Máchova jezera.

Lávka mola, podepřená železobetonovými pilíři, bude bezmála 24 metrů dlouhá a široká od čtyř do více než devíti metrů. Zajímavostí je, že konec mola bude končit volně ve vodě a bude mít tři úrovně sklopení. „Po Máchově jezeře se totiž pohybují tři typy plavidel, pro každý z nich bude možné úroveň mola upravit," popsal projektant.

Celé molo bude osvětlené lampami, napojenými na systém veřejného osvětlení. Na ploše mola by měly být také lavičky nebo informační tabule. „Navrhujeme, aby tam byla i plastika. Budoucí podoba mola je ale ještě v jednání," dodal David Mareček. Celá akce by měla stát dva až tři miliony korun.

Molo, které se bude bourat, souvisí s revitalizací pobřeží ve Starých Splavech, o které se v Doksech hodně diskutuje. Proměnu mola plánoval už v roce 2012 podnikatel Michal Bouška, který dokonce uvažoval, že na něm vybuduje kavárnu nebo cukrárnu. K tomu ale nakonec nedošlo.