V letošním roce se na Máchově jezeře prodalo necelých 500 povolenek k rybaření. Pracovníci Obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero (OPS) si sezonu pochvalují. Na příští rok však chystají malé změny.

„V roce 2018 chceme pokračovat ve vysazování rychleného plůdku dravců jako je štika nebo candát a násady sumce. Nasazování bolena dravého v tomto roce vynecháme z důvodu silnějšího přirozeného výtěru a následně většího výskytu plůdku v letošním roce. Místo toho chceme podpořit candáta dosazením takzvaných ročků,“ popsal ředitel OPS Máchovo jezero Jiří Holub.

Od roku 2014 bylo do jezera postupně nasazeno ryb za půl milionu korun. Mimo dravců se v příštím roce bude dále pracovat na čerstvě vylíhlých cejnů a plotic. „U kapra plánujeme opět dosazení trofejních kusů, stejně jako v minulé sezoně,“ doplňuje Jiří Holub.

Složitější podmínky

Máchovo jezero není typický chovný rybník. Tím, že leží v CHKO Kokořínsko Máchův kraj a zároveň je hojně navštěvovaným turistickým cílem, je třeba zajistit rovnováhu mezi oběma hlavními cíli, kterými jsou ochrana přírody a rekreační účely.

„Na jezeře platí celá řada omezení oproti běžným produkčním rybníkům. Povolen je zde pouze sportovně rekreační rybolov a dosazování rybí obsádky musí být prováděno citlivě, vždy po dohodě s ochranáři. Právě z těchto důvodů jsme podali letos opakovanou žádost o finanční náhradu z dotačního programu Mimoprodukční funkce rybníků,“ uvedl Jiří Brosche z OPS.

Krátkodobé povolenky

Sportovní rybolov byl na Máchově jezeře pro letošní sezonu ukončen k 30. listopadu. Prodáno bylo celkem 487 kusů všech typů rybářských povolenek v celkové hodnotě 134 200 korun. „Zájem byl především o krátkodobé povolenky, a to především o denní a týdenní, ale i víkendové povolenky na 2 až 3 dny,“ uvedl Jiří Holub.