Městská příspěvková organizace KulturaDoksy připravila pestrý program, který nalákal stovky lidí, především pak rodiny s dětmi. Pro ty nejmenší tam byly nachystané také pouťové atrakce v podobě nafukovacích hradů, kolotočů, strašidelného domu nebo trampolín.

Jezero symbolicky velkým klíčem odemkla starostka Doks Eva Burešová, kterou k vodě doprovodili malí námořníci.

„Jsem ráda, že se tady po malé odmlce zase setkáváme, abychom se mohli navrátit k našim tradicím, mezi které patří i Otevírání Máchova jezera. Co by byla sezóna u Mácháče, aniž bychom jezeru nepopřáli krásné léto a společně ho neotevřeli. Chtěla bych vám všem popřát, abyste i vy strávili krásné léto a měli spousty úžasných a nezapomenutelných zážitků,“ řekla při úvodním proslovu starostka a připomněla, že u Máchova jezera je nejlépe.

Balkán bistro.
Knihkupecká kavárna či balkánské jídlo. Na Českolipsku frčí originální podniky

„Voda je super a teplá,“ zhodnotila pak Burešová poté, co po symbolickém odemčení jezera vystoupila zpět na pláž a tipla si, že letos se v jeho vodách smočí zhruba 150 tisíc lidí.

Kulturní program pak odstartovaly děti z dokeských mateřských škol Pražská a Libušina. Z nedaleké Mimoně přijely dívky s ukázkou aerobiku a svůj um předvedly i děvčata z českolipské taneční školy Enliven Centre.

Malí návštěvníci se pak zabavili a také si zasoutěžili při vystoupení písničkářky, textařky a skladatelky Jany Rychterové, která pracuje jako moderátorka Českého rozhlasu Rádio Junior.

Později odpoledne zahráli vítěz pěvecké soutěže SuperStar Vlasta Horvát s kapelou, písničkář Pepa Štross a kapela Vladimír.

Na celodenní akci Graffiti Jam ve Stráži pod Ralskem se představila desítka nejlepších writerů, kteří ukázali, že graffiti může být také umění.
Graffiti může být umění. Dokázali to sprejeři ve Stráži pod Ralskem

Do Doks na tradiční Otevírání Máchova jezera zamířily stovky lidí, řada z nich i přes chladnější počasí neváhala vyzkoušet vodu a zaplavala si.

Z Varnsdorfu se na zahájení sezóny přijeli podívat Dana a Vlastimil se svými třemi dětmi. „Do Doks jezdíme pravidelně každý rok, ale na této akci jsme poprvé a moc se nám líbí. Užívají si ji hlavně děti, které baví hlavně atrakce, jen by nemusely být tak drahé,“ shrnuli.