„Uzavření přinese ze začátku komplikace v parkování, přesunou se do jiných lokalit pravidelné trhy a tradiční akce jako jsou například červnové Sklářské slavnosti," říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Právě parkování je nejčastějším tématem kritiků celého projektu. „Už takhle těch míst není moc a další ubudou. Nesmysl," tvrdí Jana Ulrychová, která bydlí nedaleko centra. Na novém náměstí bude po dokončení oprav i dál možnost zaparkovat, k dispozici bude čtyřicítka míst, budou však nově zpoplatněná. Vynahradit by to motoristům mělo parkoviště na křižovatce ulic T. G. M. a Wolkerovy s kapacitou 45 míst, jehož výstavba začne na přelomu června a července.

Ilustrační foto.
Kam za fotbalem na Českolipsku

„Po dobu uzavírky, která začne v pondělí 15. května, bude vyčleněno několik zpoplatněných parkovacích míst pro občany, kteří si potřebují vyřídit své záležitosti na městském úřadě," dodává mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

DŮSTOJNÉ NÁMĚSTÍ

Revitalizaci historického jádra města připravuje vedení Boru již několik let. Obnova náměstí je jeho poslední etapou. Podle schválené studie se z velkého odstavného parkoviště promění v důstojné náměstí se zelení a lavičkami. Dominovat mu bude umělecký prvek evokující otevřenou sklářskou rotační formu podle návrhu pražských architektek Gabriely Králové a Lucie Chroustové. Ty se svojí prací zvítězily v anonymní výtvarné soutěži, kterou město vyhlásilo na sklonku loňského roku.

Část obyvatel Boru kritizuje i vysokou cenu rekonstrukce náměstí, které má rozlohu 5 000 metrů čtverečních. Podle radnice je pravděpodobné, že se cenu 28 milionů korun podaří během soutěže na dodavatele snížit. V současné době není například ani jisté, jak velká část plochy se bude muset zpevnit.

PŘELOŽÍ PLYNOVOD

Jako první začne v pondělí 15. května obnova částí, které nejsou na běžný pohled vidět. „Kvůli nízké hloubce umístění plynovodu, která neodpovídá současným normám a při následných stavebních úpravách by mohlo dojít ke kolizím, pracovníci přeloží plynovod, který vede napříč celým náměstím," vysvětluje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa s tím, že tato část rekonstrukce probíhá zcela v režii společnosti Innogy SE (dříve RWE). V průběhu zemních prací budou na náměstí přítomní i archeologové.

S ohledem na stavební práce se pravidelné trhy na náměstí Míru budou letos konat naposledy ve čtvrtek 11. května, od následujícího měsíce se prodejci přesunou na Tržní náměstí. Na novém místě je lidé poprvé najdou ve čtvrtek 8. června.

Vítězný návrh: Po fajrumtu – Gabriela Králová, Lucie Chroustová (Praha).
Vyhrál abstraktní sklářský verštat. Bude stát v centru Boru