Tedy pokud si to nerozmyslí a nedá na radu Krakonoše, Anče i Kuby, že má slavný závod sledovat v přímém přenosu v neděli 9. ledna od 8.50 hodin na ČT4.

Milou upoutávku na přímý přenos Jizerské 50 ve stylu Krkonošských pohádek připravila Česká televize a je nasazena do vysílání ČT1 a ČT4 Sport.
Na ČT4 Sport běží i unikátní šestidílný seriál o tom, jak se na Jizerskou 50 připravuje herec Leoš Noha (známý jako veterinář ze seriálu Okresní přebor). Seriál přináší nejen praktické tipy a zajímavé postřehy, ale také úsměvné situace.

Letošní Jizerskou padesátku doprovodí i kulturní akce.

Předloni Monkey Business. Loni Support Lesbiens. A letos? TATA BOJS! Na náměstí Dr. Edvarda Beneše vystoupí v předvečer závodu, tedy 8. ledna 2011, od 18.00 hodin. Ještě před nimi představí své sety dýdžejka Miss B. Vstup na SkiFest je zdarma.

Ze SkiFestu na libereckém náměstí se stala tradiční součást běžeckého víkendu Jizerské 50, podobně jako ze slavnostního pátečního zahájení v Bedřichově, které nabízí unikátní závod historických lyžníků, skoky na běžkách, připomenutí tragické Expedice Peru 1970 a ohňostroj. Program začíná rovněž v 18.00.

Před závodem/koncertem jsme vyzpovídali zpěváka kapely Milana Cajse.

Hráli někdy Tata Bojs v lednu venku a třeba na mrazu?
„Nevzpomínám si, že bychom někdy na sněhu a mrazu hráli. O to víc jsme ale zvědaví, jaké to bude. Produkce nám slibovala nějaké tepelné zářiče na pódiu, takže až nás přivezou na začátku jako čtyři ledové kvádry, mohli bychom ke konci koncertu už pomalu rozmrzávat a při přídavku vlivem vynaložené energie měla přijít obleva i na stopě Jizerské 50 v okruhu 50 km.“

Běžkujete?
„Naposledy jako malej kluk s rodiči v Krkonoších. Největší běžkař mezi námi je klávesista Jura. Když jsme měli soustředění na Vysočině, každé ráno vyběhl do přilehlých luk a strání.“

Jaké máte zkušenosti s libereckým publikem a jak se do Liberce těšíte?
„Ani si nevzpomínám, kdy jsme hráli v Liberci naposledy. V minulých letech jsme hrávali vždy v Jablonci, což je kousek. Liberec je kulturní město, má krásnou a moderní knihovnu a neustále se v jeho ulicích odhaluje, díky Ivoně Raimannové a Spaciu, nějaká nová socha od současných umělců. V tom je Liberec originální, řekl bych. Těšíme se velice a doufám, že to bude zážitek i pro návštěvníky.“